Skocz do zawartości
Gość GRAHAM.

Windows 10 - drugie życie netbooków.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Być może dla niektórych to oczywiste, ale jestem pod takim wrażeniem, że muszę to opisać. Kilka lat temu kupiłem netbooka HP DM-1 Pavillion 4310. Na platformie Brazos 2.0. APU z Radeonem 7340. Na OS WIndows 8. Naturalnie zdawałem sobie sprawę z ograniczeń sprzętowych i nie oczekiwałem FPS w najnowszych grach na poziomie 60+.  Nie eksplowatowałem intensywnie tego netbooka. Moim priorytetem były:  Filmy. Przeglądanie internetu. Muzyka. 

Jednakże, po jakimś czasie zaczęły mi przeszkadzać problemy z odtwarzaniem video w 720p. Lagowanie w przeglądarce, którego wcześniej najwidoczniej nie postrzegałem, będąc w euforii po zakupie. Aczkolwiek WIndows 8 ( nie 8.1 ) funkcjonował w miarę stabilnie.Mimo wszystko zniechęcony zaistniałą sytuacją,  odłożyłem netbooka na półkę, korzystając z głownego laptopa. Minęło trochę czasu a ja w końcu jednak nie wytrzymałem i postanowiłem podjąć jeszcze jedną próbę i przeinstalować OS. 

I tu zaczęła się metoda prób i błędów:

Windows 7 i 8.1 - 720p na cda.pl i YT = slide show. Lagowanie w IE, Operze, Mozilli. Ogólnie wydajność beznadziejna. Pomyślałem, że wrócę do oryginalnie preinstalowanego OS. 

Zamiast jednak wracać do wcześniej wspomnianego Windowsa 8, postanowiłem zaryzykować i skorzystać z darmowego upgradeu WIndowsa 10. 

I tutaj szok. Nie chodzi bynajmniej o totalne szpiegowanie. Wydajność doskonała. Filmy w 720p na samej baterii odtwarzane są prawie idealnie. Przeglądarka działa płynnie!!!

Wpisuję hasło netbook windows 10 w google i co widzę ? Moje podejrzenia się potwierdziły. Tak więc jeżeli ktoś jeszcze posiada starego netbooka niech zainstaluje Windowsa 10. Pobawi się OO Shut up lub Do not Spy lub skorzysta z rad z forum i niech cieszy się sprzętem rakietą !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi