Skocz do zawartości
LinchpinPL

Monitor >27" [GRY][FILMY][max. 3500 zł]

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję nowego, dużego monitora. Aktualnie mam 24" TN Philipsa, 1080p, 60 Hz. Szukam czegoś powyżej 27" cali, bo +3 cale nie wydają mi się wystarczająco zauważalnym upgrade'm. Nie gram w gry wyścigowe ani competitive FPSy, raczej RPG, trochę MOBA (casualowo) może w przyszłości Star Citizen jak w końcu wyjdzie, ale wyższa (niż 60 Hz) częstotliwość byłaby mile widziana.
Od monitora zwykle siedzę ok. 80 cm. Zależy mi na dobrej czerni, więc interesują mnie właściwie tylko matryce VA i pochodne. Przed komputerem siedzę głównie wieczorami i nocą. Oglądam sporo video w formacie 16:9. Planuję kupić GTX 1070 w niedalekiej przyszłości - aktualnie mam GTX 760. Na razie zainteresowały mnie następujące monitory:

BENQ BL3200PT - 32", 16:9, 2560x1440, VA, płaski, 60 Hz, bez FreeSync/G-Sync - świetna ergonomia, możliwości regulacji, podstawa, pivot - około 2200 zł (jeden podejrzany sklep ma go za 2020zł, ale ma tylko 34 opinie).

BENQ XR3501 - 35", 21:9, 2560x1080, VA, zakrzywiony 2000R, 144 Hz, bez FreeSync/G-Sync - brak regulacji w pionie - ok. 3000 zł

SAMSUNG C27F591 - 27", 16:9, 1920x1080, VA, zakrzywiony 1800R, 60 Hz, FreeSync do 72 Hz - brak regulacji w pionie, podstawa = talerz - ok. 1400 zł

SAMSUNG LS34E790CNS - 34", 21:9, 3440x1440, VA, zakrzywiony 3000R, 60 Hz, FreeSync (nie wiem do ilu Hz) - regulacja w pionie - ok, 3350 zł <- do tej rozdzielczości w zasadzie od razu trzeba kupić tego GTX 1070, żeby grać komfortowo na wysokich detalach, co nie?

Edytowane przez LinchpinPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukuję nowego, dużego monitora. Aktualnie mam 24" TN Philipsa, 1080p,

(...)

BENQ XR3501 - 35", 21:9, 2560x1080, VA, zakrzywiony 2000R, 144 Hz, bez FreeSync/G-Sync - brak regulacji w pionie - ok. 3000 zł

SAMSUNG C27F591 - 27", 16:9, 1920x1080, VA, zakrzywiony 1800R, 60 Hz, FreeSync do 72 Hz - brak regulacji w pionie, podstawa = talerz - ok. 1400 zł

Tych dwóch bym nie kupił, bo mają jedynie ~80ppi (twój stary monitor ma ponad 90ppi ) - czyli miałbyś pod wzgl. gęstości pikseli regres.

ps. inna sprawa, że sam posiadam monitor 90ppi i nawet tyle to moim zdaniem mało ;)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tych dwóch bym nie kupił, bo mają jedynie ~80ppi (twój stary monitor ma ponad 90ppi ) - czyli miałbyś pod wzgl. gęstości pikseli regres.

ps. inna sprawa, że sam posiadam monitor 90ppi i nawet tyle to moim mało ;)

Zdaję sobie sprawę z kwestii mniejszej gęstości pikseli w tych monitorach, ale:

1. Noszę okulary. Czasami gram w okularach, czasami bez. Nie mam jakiejś ogromnej wady. Jedynie czytanie małych czcionek będąc opartym wygodnie jest bardziej męczące. Czy zauważę różnicę między 80 a 90ppi bez okularów? Czy ta mniejsza wartość nie sprawiłaby, że nie musiałbym w ogóle grać w okularach, bo wszystko byłoby po prostu większe?

2. Łatwiej byłoby wyciągnąć więcej FPSów w niższej rozdzielczości - bardziej istotne w przypadku tego BENQ XR3501, bo ma 144 Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dell U2715H

Dell UP2716D

Jeśli nie robisz SLI pomyśl o 60Hz + lekkie podbicie częstotliwości odświeżania 

SLI na pewno nie będę robił. Z OC monitora coś kiedyś próbowałem robić, ale mi nie wyszło. Tym razem się udało - ustawiłem na razie 65 Hz, później spróbuję więcej. Te Dell'e to IPSy. Tak jak pisałem, przed komputerem jestem głównie wieczorami i nocą i zależy mi na dobrym kontraście/czerni. Świecąca czerń i backlight bleed mnie irytują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaję sobie sprawę z kwestii mniejszej gęstości pikseli w tych monitorach, ale:

1. Noszę okulary. Czasami gram w okularach, czasami bez. Nie mam jakiejś ogromnej wady. Jedynie czytanie małych czcionek będąc opartym wygodnie jest bardziej męczące. Czy zauważę różnicę między 80 a 90ppi bez okularów? Czy ta mniejsza wartość nie sprawiłaby, że nie musiałbym w ogóle grać w okularach, bo wszystko byłoby po prostu większe?

Ja przy 90ppi wszystko mam powiększone o 10%, bo lubię duże literki. Przy 102ppi w pracy, mam powiększone do 125%. Także jedyne co się zmienia przy takim traktowaniu to ostrość i gładkość obrazu. Im większe ppi monitora, tym np. czcionki są ostrzejsze i gładsze, a ich wielkość dzięki skalowaniu się nie zmniejsza.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o tym Benq BL3200PT? Wg mnie jest ogólnie najlepszy, ale brakuje mu... tego czegoś. No i wyższej częstotliwości odświeżania. I krzywizny. Ale czy w przyszłości, grając w 1440p na wysokich detalach, wyciągnę na GTX 1070 sporo powyżej 60 fps w najnowszych grach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi