Skocz do zawartości
Slynny

Komputer do gier do ok. 7 tysięcy + pytanie bonusowe

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 

Mam mały dylemat i mam nadzieję, że pomożecie mi się z nim rozprawić. 

Planuję kupić sobie komputer-potwora do gier, ale na dobrą sprawę, nie jestem bardzo dobrze obeznany w rynku, cenach i technicznych aspektach tego wszystkiego.

W każdym razie, na komputer chcę wydać maksymalnie około 7 tysięcy (najlepiej trochę mniej, początkowo chciałem zamknąć się w 6k, ale może też być ciut więcej).

http://imgur.com/VJwiL7p Na razie myślę o czymś takim.

Chciałbym usłyszeć wasze sugestie co do różnych ulepszeń, usprawnień i ewentualnych możliwych cięć ceny, ażeby uzyskać optymalny komputer do gier tej klasy, co na zdjęciu w linku.

Zanim zaczniecie krytykować niepotrzebne 2 SSD: Chcę mieć na SSD system i gry, a lubię mieć zainstalowane wszystkie gry cały czas, bo nigdy nie wiem, na co najdzie mnie ochota, więc chce na same gry mieć minimum ok.450GB, no chyba, że możecie mi polecić jeden większy dysk w podobnej cenie, co 2 mniejsze. Poza tym słyszałem (z mniej i bardziej potwierdzonych źródeł), że lepiej jest mieć system na osobnym dysku, niż gry, ale jeśli to zabobon, to chętnie wymienię to na jeden większy model, jeśli przez to cena nie wzrośnie.

Ewentualnie myślę o opcji z gorszą kartą graficzną i wymianą jej za rok albo 2-3 lata na jakiegoś potwora od razu dokupując lepszy monitor(1440p).

Od razu pytanie, na ile lat starczy mi GTX 1070, aby grać w większość gier w 60 klatkach na najwyższych detalach na monitorze 1080p, jak stawiacie?

A teraz pytanie bonusowe :P

Piszę ten post, ze starego komputera, który ma następujące specyfikacje:

Operating System: Windows 7 Ultimate 64-bit (6.1, Build 7601) Service Pack 1 (7601.win7sp1_gdr.130828-1532)

Language: Polish (Regional Setting: Polish)

System Manufacturer: Gigabyte Technology Co., Ltd.

System Model: G31M-ES2C

BIOS: Award Modular BIOS v6.00PG

Processor: Intel® Core2 Quad CPU    Q8400  @ 2.66GHz (4 CPUs), ~2.7GHz

Memory: 4096MB RAM

Available OS Memory: 4086MB RAM

Page File: 6502MB used, 1979MB available

Windows Dir: C:\Windows

DirectX Version: DirectX 11

+ brak karty graficznej, ponieważ poszła z dymem i lecę na zintegrowanej.

Kiedy kupię sobie nową maszynkę, ten już zupełnie mi się nie przyda, więc zostaje mi sama stara skrzynka z takimi bebechami bez karty graficznej, dla której jedyny użytek to oddanie do pomocy dla powodzian, bo osobiście nie znam nikogo, komu ten sprzęt się przyda. I tu właśnie rodzi się to całe pytanie bonusowe:

Czy ta skrzynka miałaby jakikolwiek sens do używania jako streaming-PC czy co to tam jest, przy tym całym zestawieniu dwóch komputerów do streamowania, czy to za słaba bestia i w ogóle o czym ten człowiek mówi? 

Chętnie też dowiedziałbym się co musiałbym dokupić i czego potrzebuję, jeśli miałbym zamiar podkręcać ten zestaw.

W każdym razie, czekam na waszą pomoc bardziej obeznani koledzy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel i7-6700K 4.00GHz 8MB BOX

SilentiumPC Fortis 3 HE1425

ASRock Z170 PRO 4 (Z170 2xPCI-E DDR4)
HyperX 8GB 2666MHz Savage Black CL13 x1

Gigabyte GeForce GTX 1080 G1 Gaming 8GB GDDR5X

SanDisk 480GB 2,5'' SATA SSD Plus (rewizja G25 koniecznie)

Toshiba 2TB 7200obr. 64MB P300

Corsair CARBIDE SERIES SPEC-03 czarno-pomarańczowa

XFX Core TS Series 550W

7018,00 zł / 7202,00 zł z 16GB ram

Na SSD ~350GB na gry zostanie, te mniej istotne (mniej korzystające z SSD) trzymasz na 'talerzu';
Obudowa to tam już wedle uznania, dobrana pod kątem rozmiarów;

A jeśli sprzęt ma posłużyć do stabilnych 60FPS na max detalach teraz i za rok... stąd GTX 1080;

Edytowane przez serwal4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do drugiego pytania na razie do stremowania większości gier w hd przy akceptowalnej jakości wystarczy Ci i7-6700K. Jeżeli zaczynasz stremować nie ma sensu bawić się dwa komputery i kupowanie karty do przechwytywania obrazu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek weź i5 6600K mityczne 8 wątków gry jeszcze nie wykorzystają, kartę GTX 1070, z tego zostanie Ci 1500zł które wolałbym dołożyć do obudowy i dysku SSD 1TB.

Stremować możesz oprogramowanie do GeForce Experiance ładnie nagrywa lecz minimalnie zabiera trochę mocy PC

Ewentualnie Avermedia ma rozwiązania sprzętowe w postaci osobnej karty :)

http://www.avermedia.com/pl/gaming/product/game_capture/live_gamer_hd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gry wykorzystuja wiecej niz 4 rdzenie ale przez ht to mało z tego widac bo ht to tylko 27% wydajnosci rdzenia .W 2017 roku intel ma juz dac 6 rdzeni do domu

A gigabyte to bym nie brał bo te karty sa głosne .Lepszy jest palit 2.5 slota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi