Skocz do zawartości
Anonim123

i7 6700K + HYPER 212 Evo. Temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Właśnie sprawdzałem temperatury mojego nowego cpu (programem Prime 95 v26.6 test Small FFT). Po 20 min testu temperatury (HWMonitor) prezentowały się następująco:

Core #0 Min. 28C Max. 65C
Core #1 Min. 27C Max. 68C
Core #2 Min. 27C Max. 60C
Core #3 Min. 28C Max. 61C

To mój pierwszy intel więc głownie dlatego robię ten temat. Zaniepokoiła mnie też dość wysoka różnica temp. pomiędzy rdzeniami.
Moje pytanie brzmi: Czy to wszystko jest w miarę "normalne"? Czy na przykład w jednym miejscu jest za dużo pasty termoprzewodzącej?

Poniżej daję screena z HWMonitor

PC:
CPU: Intel i7 6700K
MOBO: Asrock Z170 Gaming K4/D3
RAM: 2x8GB Goodram DDR3 1866mhz
Zasilacz: Corsair CX 750w
Chłodzenie CPU: CoolerMaster HYPER 212 Evo
GPU: Gigabyte GTX 970 G1

post-229480-0-58963100-1472142706_thumb.png

Edytowane przez Anonim123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na testowanie Prime95 to temperatury wcale nie dziwią. Na szczęście w typowych zastosowaniach nigdy nie osiągniesz takiego obciążenia (chyba, że jesteś programistą/naukowcem), bo Prime95 wyciska siódme poty ze wszystkich rejestrów, AVX, pamięci cache itp. Poprawienie pasty termoprzewodzącej pomiędzy procesorem a coolerem nie pomoże na różnice w temp. rdzeni (chyba, że chcesz zdjąć IHS i wymienić pastę bezpośrednią przy rdzeniu krzemowym, ale to już dla zaawansowanych entuzjastów nie obawiających się utraty gwarancji). Moim zdaniem temperatury są całkiem przyzwoite i nie ma czym się przejmować. Możesz go nawet podkręcić, dopóki temperatury nie będą osiągać powyżej 75-80 stopnii w stresie (wtedy przy codziennym, wielogodzinnym korzystaniu może dochodzić do degradacji układu scalonego - ale musiałbyś go katować tak kilka lat).

Edytowane przez airwaves

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie wiem jakim cudem jest TPd 75 w xD

A pastu pod skylake nie warto zmieniać bo jest dobrej jakosci

Edytowane przez damian25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi