ewenement22 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Witam aktualnie mamy w firmie router Cisco rvs 4000 i switche d-link z seri dgs 1100 różno portowe albo 8,16 i dwie 24. Chciałbym kupić lepszy sprzęt zarówno router jak i switche. Na jakie paramtery patrzeć? Na co zwrócić uwagę? Co kupić? Ostatnio mamy problemy chyba przez obciążenie w sieci i nie wiem za bardzo co lub który komputer jest tego przyczyną. Mam do wydania myślę, że około 1000-2000 na router no i switche myślę, że około 1000-1500. Oczywiście lubię wiedzieć za co np. dopłacam do tego switcha 500 i co dzięki temu będę miał. Proszę Was o pomoc w wyborze i jednocześnie o pomoc w rozwiązaniu problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kchteam Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2016 W Twoim wypadku i budżecie (mam rozumieć że 1000-1500 per switch?) zainwestuj w switche 1Gbit, zarządząlne (np seria cisco sg-300, sg-200, seria edgeswitch od ubiquiti, potem już całkiem budżetowo, czyli d-link, netgear) - generalnie patrz, czy jest zarządzalny i jaką ma realną przepustowość. Co do routera, to zależy czego potrzebujesz (obsługa vlanów, kilka podsieci, wbudowany serwer VPN do zdalnego połączenia), ale też skłaniałbym się ku 1Gbit. Polecam EdgeRouter (też od ubiquiti), microtica. Ale konfiguracja/ zarządzanie jest ciut bardziej skomplikowane, niż w zwykłym "user friendly" routerze. A co do problemu z obciążeniem, to samo kupno mocniejszego sprzętu nie rozwiąże problemu, a tylko go zamaskuje. Lepsze zarządzalne switche jedynie trochę Ci w tym pomogą. [Przemek] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...