Nerus Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam, mam zamiar kupić SSD do serwera (Dell PE R410 2xQC E5630 2,53Ghz 32GB SZYNY) Użytkowanie: Szybki w odczycie i zapisie, będzie robił za backup tego co będzie siedziało na ram-disk'u, Nie musi być duży, zaledwie system i pliki serwera. Wymagania: Zapis odczyt 500MB/s, Wielkość wystarczy 128MB, Wytrzymały i niezawodny, Dobry kontroler. Pozdrawiam, Nerus. Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez Nerus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Trzy miesiace temu... Wątpię aby od tego czasu była jakaś rewolucyjna premiera. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Samsung 850 EVO albo Pro . Tyle że to droga inwestycja - EVO 120GB to obecnie koszt 300+ zł . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2016 https://www.morele.net/dysk-ssd-goodram-iridium-pro-240gb-ssdpr-iridpro-240-720767/ wystarczająco szybki a ma duzo komórek do zajeżdzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerus Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Dobra, porozmawiałem ze sprzedawcą i kontroler zostanie zmieniony na RAID 6, czyli dwa dyski SSD. Znalazłem odpowiedniki https://www.morele.net/dysk-ssd-goodram-cx200-120gb-sata3-ssdpr-cx200-120-876417/ co o nich myślicie. Zamierzam kupić dwa. Pozdrawiam, Nerus. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie lepiej jeden dysk 240-512GB , większy dysk będzie szybszy niż mniejszy . Nie ma czegoś takiego jak RAID 6 , RAID 6 to jeden z trybów pracy kontrolera RAID . Zresztą zapomnij o RAID 6 przy 2 dyskach , mając 2 dyski to tylko RAID 0 i 1 wchodzą w grę , ich pochodne ( 0+1 i 1+0 ) wymagają minimum 4 dysków , podobnie RAID 6 , RAID 2 do 5 wymaga minimum 3 dysków . RAID 0 przy serwerze z oczywistych powodów odpada . Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez reyden 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerus Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie lepiej jeden dysk 240-512GB , większy dysk będzie szybszy niż mniejszy . Hmm, czy na pewno będzie szybszy niż RAID 0 ? Patrząc na prędkości to większość dysków w tym przedziale maksymalnie wyciąga około 500MBps, przy RAID 0 teoretycznie 2x 500MBps. Nie ma czegoś takiego jak RAID 6 , RAID 6 to jeden z trybów pracy kontrolera RAID . Zresztą zapomnij o RAID 6 przy 2 dyskach , mając 2 dyski to tylko RAID 0 i 1 wchodzą w grę , ich pochodne ( 0+1 i 1+0 ) wymagają minimum 4 dysków , podobnie RAID 6 , RAID 2 do 5 wymaga minimum 3 dysków . Dzięki za szybkie odpisanie, zmieniłem kontroler. RAID 0 przy serwerze z oczywistych powodów odpada . Pewnie chodzi CI o trwałość danych, dane będą backupowane, nie będą również to dane biznesowe, także nie newralgiczne. Chyba RAID 0 najbardziej mi w tym wypadku odpowiada. Pozdrawiam, Nerus. Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez Nerus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Po co w ogóle temat, skoro chcesz zrobić po swojemu, zamiast dobrze? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Jeden SSD 500-512GB teoretycznie może być szybszy niż 2x120GB w RAID 0 . Pytanie czy sam kontroler będzie miał wpływ na transfer - co innego softowy kontroler wbudowany w płytę a co innego porządny kontroler z własnym CPU i pamięcią Kontrolera raczej nie sa się zmienić ( chtyba że kupisz inny ) , można za to zmienić tryb pracy RAID . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerus Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Po co w ogóle temat, skoro chcesz zrobić po swojemu, zamiast dobrze? Co znaczy dobrze ? Chodzi Ci o to żebym dostosował się do opinii ludzi, zadałem pytania i oczekuję na argumentacje ? Czy dopytywanie się o takie rzeczy jest złe, niepoprawne ? Pozdrawiam, Nerus. Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez Nerus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Jak już gdybamy o szybkich SSD i RAID to powiedz jak wygląda rzeczywisty zapis/odczyt dla ramdisku który masz . Bo jak sam RD jest wolny to kupowanie szybkich SSD i łączenie tego w RAID mija się z sensem . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerus Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Jak już gdybamy o szybkich SSD i RAID to powiedz jak wygląda rzeczywisty zapis/odczyt dla ramdisku który masz . Bo jak sam RD jest wolny to kupowanie szybkich SSD i łączenie tego w RAID mija się z sensem . Dopiero co zakupiłem serwer, nie mam go aktualnie oczekuję na kuriera. Tam jest pamięć 1333MHz, ja osobiście w kompie mam 2400MHz, przy exFat mam odczyt 5GB/s a zaczytuję obraz z dysku HDD czekam z 2 minuty na 9GB danych (odczyt jakieś 100MB/s z dysku). Druga sprawa to bezpośredni dostęp (teoretycznie) procesora do pamięci. Link do kontrolera DELL SAS6iR RAID 0, 1: http://www.dell.com/downloads/global/power/ps2q08-20080312-Dixit.pdf Pozdrawiam Nerus. Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez Nerus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Poszukaj sobie rzeczywistego testu tego cx200 120GB oraz Iridium Pro 240GB. Testów a nie bełkotu, wg którego ten pierwszy ma mieć 500MB/s. Zobacz dowolny test ssd na portalu i zwróć uwagę, jak skaluje się wydajność większych ssd, nawet tego samego modelu w wersji 120 a 240 GB. Do tego dochodzi możliwość konfliktów na linii ssd-kontroler raid-system operacyjny. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerus Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Poszukaj sobie rzeczywistego testu tego cx200 120GB oraz Iridium Pro 240GB. Testów a nie bełkotu, wg którego ten pierwszy ma mieć 500MB/s. Zobacz dowolny test ssd na portalu i zwróć uwagę, jak skaluje się wydajność większych ssd, nawet tego samego modelu w wersji 120 a 240 GB. Do tego dochodzi możliwość konfliktów na linii ssd-kontroler raid-system operacyjny. Dopiero odpisałeś z sensem, bo przedstawiłeś argumenty. Dzięki za pomoc wszystkim, zamówiłem SSD Goodram Iridium Pro SATA III 2,5 Retail 240GB. Temat zamykam. Pozdrawiam Nerus. Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez Nerus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...