Skocz do zawartości
Irrehaare

Windows 10 - problem z dźwiękiem w grach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po pierwsze chciałem się przywitać i serdecznie przeprosić, że mój pierwszy post na forum piszę gdy mam problem. Jeśli piszę w złym dziale, to również przepraszam.

Po 'awaryjnym' przeinstalowaniu Windowsa 10 (padł mi SSD, osobna historia) niektóre dźwięki w grach przestały być odtwarzane. Konkretnie chodzi o muzykę i radio w Fallout: New Vegas oraz wszelkie teksty mówione w X3: Albion Prelude. Pozostałe dźwięki działają normalnie Obie gry posiadam na Steamie.

Co ciekawe w przypadku F:NV radia z modów działają, choć chyba nie wszystkie piosenki są odtwarzane. Z tego co wyczytałem w obu przypadkach rzekomo za odtwarzanie tych dźwięków odpowiada Windows Media Player, więc jako posiadacz windowsa w wersji N zainstalowałem Media Future Pack (pobrane stąd). Pobrałem i zainstalowałem również K-Lite Codec Pack, co również nie pomogło.

W obu przypadkach takie problemy już ktoś miał, ale przy F:NV fanowski fix jest zrobiony tylko pod starsze Windy, a przy X3 dotyczy to zniknięcia plików, które u mnie są na miejscu.
Typowe rozwiązania jak sprawdzanie spójności plików gry na Steam, uruchamianie jako administrator, grzebanie w ustawieniach dźwięku mam już za sobą, nie pomogło.

Problem pojawia się zarówno gdy używam zewnętrznej karty dźwiękowej jak i tej normalnej.

Zamieszczam dxdiag w załączniku. Pewnie wyczytacie tam o niezgodności sterownika karty dźwiękowej z Windows, ale po pierwsze zawsze tak było i nie sprawiało do kłopotu, a po drugie problem nie zależy od karty dźwiękowej (akapit wyżej). Jest to efekt używania Line6 POD GX (interfejs gitarowy) jako karty dźwiękowej, producentowi się chyba nie chciało dogadać z Micro$oftem.

Za pomoc byłbym dozgonnie wdzięczny :)  DxDiag.txt

EDIT: Pomimo zainstalowania Windows Feature Media pack nie mam nigdzie na komputerze Windows media player, prawdopodobnie to jest problemem, ale nie mam pojęcia co z tym zrobić...?

Edytowane przez Irrehaare

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszukaj taką pozycję: Zmień ustawienia karty dźwiękowej i uruchom ją. PPM na pozycji Głośniki > Konfiguruj głośniki i tu sprawdź czy masz czasem zaznaczone coś innego niż Stereo. U mnie przez to Wiedźminie 3 nie leciały dialogi. Po zmianie na Stereo działają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi