Skocz do zawartości
littlewing1212

Pomoc w zrobieniu sieci domowej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pomysł na sieć domową ale nie jestem pewien czy będzie działać prawidłowo.

W domu mam grube ściany a jako że zależy mi na małym pingu(przez WiFi i kable) muszę zrobić punkty dostępu(z routerów) które będą "dostawały" internet od switcha/routera głównego poprzez kabel internetowy.

Na poddaszu chcę dać Switch NetGear GS108GE 8x 10/100/1000Mbps od którego poprowadzę kable internetowe do trzech pomieszczeń. W każdym pomieszczeniu chcę dać Router TP-LINK Archer C2 ustawiony jako punkt dostępu tak aby były dwie sieci w całym domu, jedna 2.4Ghz a druga 5Ghz. Takie coś jest możliwe z tymi urządzeniami które podałem?

W pierwszym pomieszczeniu jest komputer stacjonarny i laptop. PC chce mieć podłączony na kablu do routera a w laptopie będzie WiFi. 

Drugie pomieszczenie tak samo jak pierwsze tyle że bez laptopa a z TV...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, na poddasze. Mam internet radiowy, na samym dachu mam zewnętrzną antenę która kablem idzie do modemu, z modemu chcę do switcha. A jak ustawić routery w taki sposób by działały na dwóch sieciach(2.4 i 5 Ghz) i miały własne "źródło" internetu z kabla? Jak wepnę w slot WAN to chyba każdy router nada własne IP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli muszę to zrobić tak że zamiast switch dam router główny tam stworzę sieć a potem kablami do pozostałych routerów które będą robiły jako punkt dostępu. Te routery mogą nadawać jednocześnie w 2,4Ghz i 5Ghz, pierwsza sieć dla telefonów a druga dla laptopów(tu potrzebuje małe pingi a kablem nie dam rady podłączyć)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi