szymonstrum Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2016 Witam, ostatnio zakupiłem kartę graficzną asus rx470 4gb i zrobił się problem... Gdy uruchomiłem wiedźmina 3 wszystko na ultra to po sekundzie się wyłączył jakby wyjąć kabel od zasilania. Komputer podłączony do listwy. Zauważyłem że radiator na płycie głównej (ten pod chłodzeniem) jest gorący, więc zamontowałem tam mały wentylatorek z boxowego chłodzenia procesora amd fx8320 i wiedźmin ładnie chodził. Kolejnego dnia wgrałem program occt i... znowu to samo. Włączyłem test karty z funkcją wykrywania błędów i boom... Ostatnio komputer zaczął się też wyłączać podczas grania w cs'go (podczas rozgrywki oraz w ekranie wczytywanie na samym początku). W grze Assassin"s Creed Syndicate pod 30 minutowej rozgrywce również komputer się wyłączył. Opcje w biosie zresetowałem... Formata też już robiłem... Sterowniki najnowsze. Procek i karta nie podkręcone. Temperatury karty i procka są dobre. Płyta główna: Gigabyte GA-970A-DS3P Procesor: AMD Fx8320 Chłodzenie: SilentiumPC Grandis Karta: Asus Rx470 4GB Zasilacz: Corsair VS550 Obudowa: Zalman Z3 Plus Bardzo proszę o pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2016 Miernik weż i zobacz napięcia pod obciążeniem czy są ok, sprawdź czy nie jest bardzo zakurzony zasilacz Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymonstrum Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2016 Niestety miernika nie posiadam :/. http://ifotos.pl/zobacz/Beztytulu_ahxepra.png Tak wyglądają napięcia przy kilku godzinnym monitorowaniu. Zasilacz troszkę jest zakurzony ale w miarę możliwości zawsze usuwam kurz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2016 A do którego slotu podłączyłeś kartę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) Piszesz: radiator na płycie głównej (ten pod chłodzeniem) - masz na myśli radiator CPU? SilentiumPC Grandis? Jeśli jest gorący znaczy proc się przegrzewa i bios wyłącza kompa po osiągnięciu temperatury krytycznej. Choć z drugiej strony dane z cpuid po "kilkugodzinnym monitorowaniu" na to nie wskazują- temp max 37stC, obroty max 767rpm. EDYT- chyba raczej chodziło Ci o radiator chipsetu- moja pomyłka. Edytowane 1 Września 2016 przez pc_max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymonstrum Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2016 Z prockiem na pewno wszystko ok, ponieważ ze starą kartą radeon hd6670 wszystko było ok. Takie rzeczy dzieją się od czasu kiedy nowa karta graficzna jest. Chodzi mi o ten radiator z napisem "Gigabyte" i tam jest wentylatorek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2016 Jeśli pod grandisa udało ci się zamontować tam wentylator 70mm, to przypuszczam, że grafika siedzi w dolnym slocie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) Autorze, co Ty monitorowałeś przez te kilka godzin? Parametry w idle? Uruchom OCCT, coś obciążającego GPU i wtedy zrób screen z HW, zwłaszcza zwróć uwagę jak wygląda napięcie na linii +12 V pod obciążeniem. Edytowane 1 Września 2016 przez grzechotnik 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymonstrum Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2016 Pisałem już że przy obciążeniu programem occt komputer się wyłącza. Karta znajduję się w dolnym slocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2016 To proponuję przełożyć kartę do góry, zaktualizować bios. Jeśli nie pomoże, zasilacz do wymiany. Zasilanie do karty rozumiem, że podłączyłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymonstrum Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2016 Tylko, że jak przełożę kartę do góry to wentylatorek będę musiał odkręcić co równa się z wysokimi temperaturami tego radiatorka :/. Mógłbyś uzasadnić czemu zasilacz do wymiany? Wszystko było ok dopóki karty nie zamontowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2016 HD6670 brała może trochę mniej prądu? Poza tym dolne złącze jest to pci-e x4 2.0. Nawej jak będzie działać, będzie to kaganiec dla karty na pci-e 3.0 x8 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymonstrum Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2016 Tylko jak dam kartę do górnego slotu to wtedy będzie nb się grzać :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymonstrum Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 Kartę zamontowałem na górnym slocie oraz udało mi się zamontować wentylatorek do nb ale problem nadal występuję :/ Wgrałem też Windowsa 8.1 ale nic to nie dało. Proszę o pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 Popatrz czy nie masz wybitych kondensatorów na płycie głównej, jeśli nie to jak tam kolega pisał zasilacz do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...