Xzenonus Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2016 Witam Posiadam laptop Lenovo y50-70 i5. Od paru dni, procesor w grach osiąga wysokie temperatury(do 95 stopni). Skutkiem tego są okresowe spadki fps (np. gram przez jakieś 15-20 minut, spadek fps do 20 przez jakieś pół minuty, spokój przez jakieś pół minuty, spadek i tak w kółko). Wcześniej to nie występowało. Laptop jest przeskanowany i był czyszczony jakieś dwa miesiące temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DreamerDream Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2016 (edytowane) "był czyszczony jakieś dwa miesiące temu." A co z pastą na procesorze? Czyszczony w sensie z kurzu, czy z wymiany pasty też? Jeśli to drugie to może zła pasta/źle nałożona? Edytowane 2 Września 2016 przez DreamerDream Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mishiro Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2016 Dużo serwisów u Jasia czyści kurz i koniec. Lenovo ma tendencję do nakładania nadmiernej ilości pasty, miałem egzemplarze na stole w których pasta wylewała się poza socket procesora po ściśnięciu... Spotkałem nawet laptopy po serwisie z silikonową pastą tak, z pastą z okresu athlonów. Ja stosuję na serwisie minimum MX-4/PK-3/Gelid GC + specjalne termopady na zamówienie o mocno podwyższonej przewodności cieplnej. Prawdopodobnie autor uznał za czyszczenie pewnie reinstalację systemu, bo takie temperatury i throttling zdarzają się tylko przy mocno zabitym układzie. Zaschnięta pasta aż tak nie podnosi wyniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...