elminsterr Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) Cześć! Potrzebuję dobrać nowy GPU do poniższego zestawu. Na razie ten komputer nie służył do grania, tylko do pracy, ale najwyższa pora to zmienić. :> Zakup chcę sfinalizować przed 1 listopada 2016. CPU: Intel Core i7-6700K (na razie bez OC, ale potem się w to będę się pewnie bawił, podobno da radę około 4,7 GHz wyciągnąć) + Noctua NH-U14SMOBO: Asus Maximus VIII HeroRAM: G.Skill Trident Z DDR4, 16GB, 3000MHz, 15-16-16-35SCREEN: 1920x1200PSU: Corsair RM550X 80Plus GoldSSD: Crucial MX200 250GBCASING: Fractal Design Define R5 Interesuje mnie minimum 60 fps w rozdziałce 1920x1200 na najwyższych ustawieniach w większości współczesnych gier. Szczególnie zależmy mi na Wiedźminie 3. Nie planuję w najbliższych latach wymieniać monitora, więc na 99% rozdzielczość 1920x1200 będzie już zawsze maksymalną rozdzielczością z jaką będzie pracować karta! W okulary VR nie zamierzam się bawić. Budżet? To Wy mi powiedzcie co się w tej chwili najbardziej się opłaca jeśli chodzi o wydajność w rozdzielczości max 1920x1200. Myślałem nad nową konstrukcją w stylu jakiś udany niereferencyjny GeForce GTX 1070? Co o tym sądzicie? :grin: Edytowane 3 Września 2016 przez elminsterr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 Jeżeli masz na myśli faktycznie ustawienia "bezwzględnie najwyższe" (razem z tymi <span style='color: red;'>[ciach!]</span>łami typu hairworks i wysokimi antyaliasingami), to bez GTX 1080 nie podchodź. Niemniej jednak nie jest to opłacalne w parametrze cena/wydajność, bo to daje nie więcej niż 20-25% bonusu wobec GTX 1070. A jeżeli "rozsądnie najwyższe" no to każdy GTX 1070 się nada, te groszowe różnice w domyślnych taktowaniach nie będą mieć zauważalnego znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_nvidia_titan_x_pascal_znacznie_szybszy_od_geforce_gtx_1080 przeczytaj zobacz róznice i bedziesz wiedzaił czy 1070 czy tez 1080 [bo titan troche drogawy] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elminsterr Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) Jeżeli masz na myśli faktycznie ustawienia "bezwzględnie najwyższe" (razem z tymi [ciach!]łami typu hairworks i wysokimi antyaliasingami), to bez GTX 1080 nie podchodź. Niemniej jednak nie jest to opłacalne w parametrze cena/wydajność, bo to daje nie więcej niż 20-25% bonusu wobec GTX 1070. A jeżeli "rozsądnie najwyższe" no to każdy GTX 1070 się nada, te groszowe różnice w domyślnych taktowaniach nie będą mieć zauważalnego znaczenia. Ktoś napisał na ceneo: MSI GeForce GTX 1070 Gaming X 8GB (GEFORCEGTX1070GAMINGX8G) Karta graficzna godna polecenia dla tych co chcą grać w 1080p w 60 FPS przyklad Wiedzmin 3 wszystko ultra +Hair Works + AA trzyma stałe 60 fps.Wcześniej miałem gtx 970 od Asusa to nie dawał rady i trzeba było zrezygnować ze stałych 60 fps i Hairworksa ale na 1070 gra się wybornie.Polecam Czyli może jednak da radę? :grin: Widzę na tą chwilę Gigabyte GeForce GTX 1080 Founders Edition 8GB za 2850 zł lub jakiś GTX 1070 za min 1950 zł. Różnica spora bo 900 zł, a aż takim maniakiem raczej nie jestem bym docenił te kilka niuansów graficznych i chciał za to 1000 zł dopłacać. A tak w ogóle, większość testów jest robiona w rozdziałce 1920x1080 - jako najniższej. Czy różnica między 1920x1080 a 1920x1200 będzie znaczna, czy to najwyżej parę klatek na sekundę? Edytowane 3 Września 2016 przez elminsterr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 Nie bierz FE bo to sie nie nadaje >Zbija mhz bo ma 83 stopnie i jest suszarka do włosów Masz np GTX 1070 palit jetstrem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 11% więcej pikseli do wyświetlenia, to się zapewne przełoży na 3-5% mniej klatek przeciętnie rzecz biorąc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 1070 czy 1080 nie zrobi to róznicy w wiekszosci gier i tak cpu bedzie w tej rozdzielczosci za wolne ;-) CPU: Intel Core i7-6700K (na razie bez OC, ale potem się w to będę się pewnie bawił, podobno da radę około 4,7 GHz wyciągnąć) + Noctua NH-U14S To zalezy od jakiego napiecia wystartujesz . Jak vid ma 1.26 V to marne szanse na w pełni stabilne 4.5 ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elminsterr Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 1070 czy 1080 nie zrobi to róznicy w wiekszosci gier i tak cpu bedzie w tej rozdzielczosci za wolne ;-) To zalezy od jakiego napiecia wystartujesz . Jak vid ma 1.26 V to marne szanse na w pełni stabilne 4.5 ;-) Co to jest vid w tym sensie bo nie kumam? Chodzi Ci o to, że zasilacz za słaby do OC jak dorzucę głodną na prąd kartę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josep23 Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 Do listopada to może ceny ustabilizują się na niższym poziomie i kupisz 1080 jeszcze taniej niż obecnie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 No napiecie jakie ma cpu .Ja mam 1.256 V na standardowych taktach a widziałem już sztuke co przy takim to robi 5GHZ w pełni stabilnie .Ale to rzadkość .Bawić sie mozna do 1.35 V powyzej zazwyczaj temp stopują już Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elminsterr Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 Do listopada to może ceny ustabilizują się na niższym poziomie i kupisz 1080 jeszcze taniej niż obecnie . No to chyba najlepszy plan. W takim razie będę spokojnie obserwował sytuację do listopada i polował na 1080 w lepszej cenie, a w razie czego w rezerwie mam 1070. To chyba jedyne dwie rozsądne opcje, jak na ta chwile... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) 980TI jest też niezłe .Oprócz ciepła co wydala do pokoju które jest nieznośne zapewnia jakieś 10% więcej fps w bf 1 niz 1070-tka i 10% mniej niz 1080 . Nie jest zle .50 fps na ultra z wygładzanie w 4K ;) Edytowane 3 Września 2016 przez damian25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elminsterr Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 980TI jest też niezłe. Oprócz ciepła co wydala do pokoju które jest nieznośne [...] ;) No to na zimę w sam raz :> jako dogrzanie pokoju, ale na poważnie raczej wolę wejść w nowe modele, niż się cofać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 W sumie też bym wolał ale ten suter na pacalach ... Nviida za pare centów by swoje g zjadła :P A na maxwell ze zblokowanym boostem lata gicio :cool: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...