Skocz do zawartości
Sacrell

To zaczyna być śmieszne !!!!!! Pomoc bardzo potrzebna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!!

Chciałbym z tego miejsca napisać, że mój problem zaczyna być fenomenem !!!!!!!

To wręcz nieprawdopodobne co się dzieje z tym sprzętem.

Posłuchajcie. Ja już nie mam absolutnie pomysłów. Odwiedziłem grono znajomych, kombinowaliśmy, dłubaliśmy,

sprawdzaliśmy noce i dnie, każdą POWTARZAM każdą część tego peceta i naprawdę nie mamy pojęcia o co chodzi, a mamy

bardzo duże doświadczenie.

Problem oczywiście dotyczy tego komputera w opisie.

Do testów poszedł Prime95 i nie ma co owijać w bawełne....PRZY KAŻDEJ KONFIGURACJI NATYCHMIAST FREEZE. Nie

przechodzi żadnego testu.

Drugi symptom zwisania to w różnych odstępach czasowych robi freeze'a. Nie wiadomo kiedy, nie wiadomo po co, nie

wiadomo z jakiego powodu. Po prostu NIE WIEM dlaczego.

Dla przypomnienia napiszę co robiliśmy:

Sprawdzana była pamięć:

Geil 2x256 (400)....te umarły. Wymiana na drugie Geile umarły w sewisie na oczach serwisantów na ich płycie a nie

mojej.

Tym razem wymiana na Mushkiny 2x256 (400). U nich w serwisie bezbłędnie przeszły test Prime95. Przyjeżdżam do domu i

Prime zalicza freeze'a. W ziązku z tym idę do moich kolegów sprawdzić. Pierwszy ma płytę ASUS'a na nfoce2 i przeszły

bezbłędnie test Prime95 na trzech częstotliwościach (133/166/200). Poszedłem do drugiego, który ma płytę MSI na

KT333 i także bezbłędnie przeszły test Prime95 na trzech częstotliwościach (133/166/200). Z tego wynika, że pamięć

jest poza podejrzeniem !!!!!

Sprawdzana była płyta:

Faktycznie z płytą było coś nie tak. Cięzko się nią ustawiało. Pojechałem do serwisu z płytą i na ich oczach na ich

pamięciach faktycznie zaliczała freez'a na Prime95. Wysłali ją do Serwisu w Poznaniu. Po tygodniu przysłali z

napisem NAPRAWIONO. PRzyjechałem do domu i co bez rewelacji TO SAMO !!!!!! Zadzwoniłem do sklepu kazali przynieść

płytę i dali mi nowiuteńką z najnowszym biosem, a więc produkcja płyty była jakoś niedawno !!!!!!! Przychodzę do

domu i co do bani. Nie przechodzi testu Prime95 i się zawiesza. To przecież wręcz mało prawdopodobne żeby nowa płyta

była też zwalona !!!!!!!! Nie rozumiem.

Sprawdzany był zasilacz:

Zasilacz miałem Q-tec'a (pseudo 400) troszeczkę nie trzymał napięć, ale ogólnie i tak był freeze. Dobra po rozmowach

na forum itp. wymieniłem zasilacz na Chiewtec'a (real 420) z myślą, że fatkycznie tamtem nie bardzo trzyma napięcia.

Zero różnicy !!!!!!! Zasilacz też w takim wypadku jest poza podejrzeniem !!!!

Sprawdzany był procesor:

Procesor był sprawdzany na płycie Asus'a z nforcem i preszedł test Prime95. Poza tym jest to taka część, która albo

dziła albo nie działa. Więc skoro chodzi to chodzi. Coś jest nie tak. Teoretycznie może być ewentualność o

przegrzewanie się procesora, ale to powinno nastąpić po jakimś czasie a nie natychmiast po włączeniu Prime'a.

Posłuchajcie dobrzy ludzie.

Jeśli macie jakieś pomysły, jakieś telefony do dobresu serwisu gdzie mogą mi pomoć w tym fenomenie to byłbym

ogromnie wdzięczny. To przecież jest wręcz nie możliwe aby było coś takiego co się nazywa "niekompatybilność

podzespołów". To naprawdę jest super małe prawdopodobieństwo !!!!!!

Przepraszam za tak długi post, ale chiałem w miarę dokładnie opisać problem w celu uzyskania jak nejlepszej pomocy

od WAS drodzy użytkownicy.

Dziękuję !!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy sprawdzales na innym kompie tego Chieftecha? 

Berkut cos tesh chyba mial problem jesli chodzi o Bartona chyba to bylo cos ze zwalona sztuka zwiazane...

Berkut mial w swoim procku uwalony "kesz" :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo !!!!

Jest uszkodzony cache-level 1. Po wyłączeniu przechodzi test Prime95.

Chciałbym się dowiedzieć w związku z tym czy nie robią kłopotu z wymianą od ręki.

Szczególnie to pytanie do _VIP'a_ !!!!!!!!!!

Dziękuję wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra.

Ja bardzo bym chciał dostać nową sztukę od ręki, ale nie wiem co będą usiłować zrobić z tym fantem bo taką wadę jak uszkodzenie cache'u i w dodatku z takimi dziwnymi objawami jest niezwykle ciężko udowodnić. Niechciałbym dostać takiej odpowiedzi "mamy 14 względnie 21 dni na przetestowanie i załatwienie tej sprawy".

Dla mnie czekanie to strata pieniędzy i czasu !!!!!!!!!!!

Jakieś informacje względnie sugestie.....może ktoś już miał coś takiego ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra.

Ja bardzo bym chciał dostać nową sztukę od ręki, ale nie wiem co będą usiłować zrobić z tym fantem bo taką wadę jak uszkodzenie cache'u i w dodatku z takimi dziwnymi objawami jest niezwykle ciężko udowodnić. Niechciałbym dostać takiej odpowiedzi "mamy 14 względnie 21 dni na przetestowanie i załatwienie tej sprawy".

Dla mnie czekanie to strata pieniędzy i czasu !!!!!!!!!!!

Jakieś informacje względnie sugestie.....może ktoś już miał coś takiego ???

jak mi padl procek to enistety od reki neimogli mi dac :( procek podobnie jak u CIebie szfankowal ale niezdechl calkowicie, sprubuj sie dogadac, mozliwe ze Ci porzycza jakeigo s procka na czas reklamacji, ja dostralem jakiegos durona serwisowego :P, ale zawsze to cos komp byl dzialajacy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde ja też mama taki sma problem, ale czyżby to był procek, ?? a jak moge w sumie sprawdzić czy to procek bez wkłądania innego?

I nie wiem czy to procek, bo u mnie jak nie podkręce to chodzi, a u Ceibie sacrell na kastandardowych ustawieniach też siadal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będziesz miał pecha to może trwa dowolnie długo bo według nowej ustawy to jest 14 dni na podjęcie decyzji o reklamacji a nie na rozpatrzenie reklamacji. Niestety nie ma w ustawie terminu rozpatrzenia reklamacji. Więc próbuj się dogadać ze sklepem w którem kupiłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Ponownie !!!!!

Panowie jednak moje przypuszczenia, że to procesor jest winien właśnie dzisiaj okazały się niesłuszne.

Otóż sprawdziłem go na Asusie A7N8X i na trzech różnych częstotliwościach (133/166/200) przeszedł test Prime95 bezbłędnie.

Wniosek:

Przełożyłem do mojej płyty Epox'a procesor mojego kolegi AthlonXP 1700+ oraz pamięci i zasilacz. I tu mamy winowajce....znowu płyta szfankuje...freeze !!!!!!!!!!!!

Jutro dzwonię do dostawcy i wymieniam ją na Abit'a NF7-S

Aha...na standardowych ustawieniach też umierała płyta.

Czy to dobry wybór ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...