Skocz do zawartości
arvedui1111

Ocena zestawu - 5500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Budżet: 5500 zł +/-

Zastosowanie: duże projekty autocad 2d, photoshop, wiedźmin 3 - po upływie gwarancji chcę kręcić procesor.

Kilka słów dlaczego taki wybór :

Jakiś czas temu chciałem kupić zestaw w tym budżecie z gtx 970 ale po namowie zaczekałem na premierę radeona rx480 - teraz już nie mogę czekać i muszę kupić na dniach. Dopłata do gtx 1070 to aż 700 zł dlatego wybór padł na radeona zamiast na 970 ze wzgl. na 8GB (ponoć lepiej dla autocada więcej GB i ponoć bardziej przyszłościowa pod directX12). Jeden dysk ssd i jeden na hdd bo mam dużo danych które chce mieć w jednym miejscu i nie używam ich na codzień - wybór jakiegoś porządnego 512 GB ssd m.2 to znowu dołożenie min. 800 zł więc moim zdaniem to ten wybór lepszy. Zastanawiałem się ewentualnie nad SSD firmy ADATA ale to tylko 100zł mniej a to tlc a nie mlc. Obudowa miała być SilentiumPC Gladius M35 ale w tej jest dodatkowy filtr z tyłu (wszystkie łatwo się ściąga ponoć) a dla mnie ochrona przeciwkurzowa bardzo istotna - chyba że coś w tej cenie lepszego? Chłodzenie ponoć bardzo dobre do i7. Zasiłkę też polecali. Procesor chcę kręcić i chcę tego i7 ;). Płyta główna polecana, obsługuje te ramy 3000Hz, ma sporo usb 3.1  - ale może jakąś inną lepiej?

Co do rozwoju to jak będzie brakować to dorzucę z czasem 16 GB ramu i może jak stanieją dyski to jakiś mega szybki m.2 - a ta karta obsługuję.

W takim sklepie na p wyszło mi coś około 5700zł:

Procesor

Intel Core i7-6700K 4,0 GHz 8MB c

Płyta główna MSI Z170A GAMING M3 DDR4 s.1151.

Chłodzenie procesora Cryorig H5 Universal
Pamięć RAM HyperX 2x8GB DDR4-3000 Non-ECC CL15 Predator Series HX430C15PB3K2/16. 4

Karta graficzna MSI Radeon RX 480 8GB 256 PCI-E GDDR5.

Dysk Twardy Crucial SSD MX200 250GB 2.5'' SATA3 7mm CT250MX200SSD1

Dysk Twardy Seagate ST1000DM003 1TB sATA III.
Obudowa SilentiumPC Aquarius M60W (AQ-M60W) Pure Black.
Zasilacz be quiet! Pure Power L8-600W BN224.
Napęd lub nagrywarka LiteOn DVDRW+- iHAS124 SATA OEM Black.

System operacyjny Microsoft Windows 10 Home OEM 64-bit PL 1-pack.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do rozwoju to jak będzie brakować to dorzucę z czasem 16 GB ramu i może jak stanieją dyski to jakiś mega szybki m.2 - a ta karta obsługuję.

Karta nie obsługuje M.2, płyta owszem, ogólnie to zestaw ciekawy, ale zastanowiłbym się nad obudową, zasilaczem i dyskiem twardym,

Zamiast tego SPC wziąłbym NZXT. Sorce 340(mam ją i idealnie pasuje do chłodzenia które wybrałeś, chłodzenie mam prawie identyczne (H5 Ultimate - różni się kolorem i wentylatorem))

Zasilacz może być, choć ja osobiście wziąłbym coś od Corsira 

Nagrywarka LiteOn-a to też nie najlepszy pomysł, weź jakiegoś LG, Samsunga, ASUSa

HDD brałbym raczej WD

I ogólnie skłaniałbym się raczej ku ASUSowi zamistat MSI i Corsairowi, zamiast Kingstona, ale to ze względu na przywiązanie (nie mówię że są gorsze czy lepsze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście miała być płyta z m.2 ;)

Z zasilaczy myślałem nad Corsair VS Series VS650 CP-9020098-EU 80Plus 650W - jest nawet 100 zł tańszy

Asusa - miałeś na myśli płytę czy grafikę - czy obie ? Jeśli to która płyta Asusa? Ta MSI co podałem jest za 575zł.

A ta twoja obudowa ma też filtr z tyłu?

Nagrywarka i hdd - to mniej ważne, co tam będą mieli wezmę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tyłu nie ma(nie ma to większego znaczenia, bo powietrze tamtędy wylatuje, a kurz pod kątem 90° raczej nie wleci), na górze też niestety niema ale ja dokupiłem sobie za niewielkie pieniądze taki na magnes. Chodziło mi o zarówno płytę jak i kartę(tak jak pisałem to z przywiązania, MSI nie jest złe)

ale jeśli chcesz Asusa to będziesz musiał dołożyć pare złotych, masz obudowę z oknem więc dobieraj podzespoły tak by pasowały do siębię czyli jak najwięcej sprzętu od tego samego producent i producentów zaprzyjaźnionych (w tym wypadku MSI i Kingstone(czy tam HyperX, to to samo) to dobre połączenie zobacz jeszcze avexir oni mają licencionowany ram inspirowany motywami z płyty głównej. W tej obudowie dyski SSD są widoczne przez okno(można ewentualnie schować w komorze na zasilacz ) więc też brałbym coś estetycznego np Samsunga czy co tam ci się podoba

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Jak chcesz mogę wrzucić pare zdjęć jak to wygląda u mnie, obudowę mam czarną i chłodzenie też czarne(H5 Ultimate) twój H5 Universal jest biały więc obudowa też dobrze wyglądała by w białym, ewentualnie zmień chłodzenie Ultimate(UWAGA wentylator z wersji Ultimate może zasłaniać 1 slot na ram. ja wymieniłem na niskoprofilowy taki jak w Universal)

Wracają do obudów jest jeszcze prześliczny(IMO) Corsair 400C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi