Rott Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2016 Dnia 30.08.2016 r. sklep internetowy morele.net doręczył mi komputer stacjonarny złożony na zamówienie. Chcę odstąpić od umowy sprzedaży z powodu jego głośności. Pierwszy dźwięk który mnie irytuje to narastający z dnia na dzień szmer przypominający dźwięk jaki wydobywa się z dysku HDD. Jest jeszcze drugi, jednostajny, przypominający dźwięk, który wydobywa się z dynama przy rowerze. Nie wiem który podzespół emituje te dźwięki mimo otwarcia obudowy. Jak rozwiązać ten problem ? Konfiguracja komputera: https://www.morele.net/inventory/info/BpJai/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2016 Na razie się z tym wstrzymaj . Normalnego dysku twardego nie masz więc winowajców może być 2 - chłodzenie procka lub wentylator w zasilaczu . Zatrzymaj ręcznie wentylator na procku na kilka sekund i zobacz czy ustanie hałas . Jak nie ustanie to przyczyną hałasu jest wentylator zasilacza . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2016 A gdzieś w umowie sprzedaży miałeś obiecane, że będzie cicho? Dużo podzespołów tam nie ma. Jeśli nie jesteś przygłuchy na któreś ucho to musisz precyzyjnie wskazać winowajcę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzeerr Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2016 Źródłem dzwięku mogą być: - chłodzenie procesora- zasilacz- wentylatory dodatkowe w obudowie (jeśli są jakieś zamontowane) Jeśli masz wentylatory dodatkowe, to odłącz je i oceń sytuację.Następnie delikatnie zatrzymaj wentylator w chłodzeniu procesora na chwilę (naciskając delikatnie na środek wentylatora, nie na łopatki) i oceń sytuację.Jeśli po tych zabiegach wciąż słyszysz dzwięk, to jest to zasilacz. W zasilaczu problemem może być wentylator, albo masz dobry słuch i słyszysz drgania elementów zasilacza wywołane zasadą jego działania. Ale nie wiem czy ten konkretny zasilacz cierpi na tą przypadłość. Jeśli okaże się, że to zasilacz, to opcje są dwie, albo jest to uszkodzony egzemplarz albo masz dobry słuch i nawet sprawny zasilacz, ale nie zaprojektowany z uwzględnieniem marginalizacji tego efektu będzie powodował dyskomfort. Możesz co najwyżej poszukać opinii o takich, które są ciche zarówno jeśli chodzi o wentylator jak i "piszczenie cewek", które jest efektem o którym mówiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rott Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 (edytowane) Wiatrak na chłodzeniu CPU nie działa (sic!). W konsekwencji pozostaje: - zasilacz (1 wiatrak) - obudowa ( 3 wiatraki) Edytowane 11 Września 2016 przez Rott Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 Wiatrak to masz na polu , w kompie są wentylatory . Sprawdź czy wentylator procesora jest prawidłowo podłączony , może podczas transportu wtyczka się obluzowała . Wyłącz lub odepnij wentylatory płyty i sprawdź czy coś dalej hałasuje . Sterowanie wentylatorami możesz ustawić w biosie / UEFI - CPU FAN Speed Control , 1st & 2st System Fan Speed Control . Tutaj masz 4 opcje do wyboru - Normal ( prędkość wentylatorów regulowana w zależności od temperatur ) , Silent ( wentylatory pracują na minimalnych obrotach ) , Manual ( pozwala procentowo ustawić prędkość wentylatorów ) oraz Full speed - wentylatory pracują na max rpm . Może w sofcie dodawanym do płyty jest możliwość całkowitego zatrzymania wentylatorów . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barumonk Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 (edytowane) To moga byc cewki wokol procesora na plycie glownej, sprawdz czy pod obciazeniem tez jest ten dzwiek, np sciagnij program handbrake i wlacz encodowanie jakiegos pliku video, jak dzwiek na czas encodowania ustanie to bedziesz wiedzial ze to wina cewek ktore halasuja kiedy spada woltaz przy bezczynnosci Edytowane 11 Września 2016 przez barumonk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...