prosobol Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 (edytowane) Witajcie Mam pytanie odnośnie modernizacji mojego PC. Obecnie posiadam AMD FX-8120 (chłodzenie wodne) ASUS M5A78M-L 2x4GB DDR3 2133MHz GPU (sprzedana obecnie GT9800) SDD (sprzedane do kupienia) HDD (2x1TB) Case phanteks enthoo pro PSU seasonic 780w platinum teraz do sedna zastanawiałem się nad kupnem grafiki i ssd pod zupełnie nowe podzespoły. Czekać na AMD ZEN czy też przesiadać się na SKYLAKE, kupować GTX 1070 czy też czekać na VEGA. Nie śpieszy mi się z zakupem wszystkiego od razu. Macie jakieś ciekawe pomysły co i jak? Edytowane 11 Września 2016 przez prosobol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 Akurat grafikę i SSD, to może przełożyć do nowego kompa, którego kupisz bez tych elementów na ZEN lub KABY w połowie 2017 roku, jak ceny okrzepną. Jak grasz na FHD i nie musisz mieć absolutny min 60fps i wszystko w każdej grze na ultra to weź RX470 8GB, jak 1440p i musisz wszystko na ultra i bieda wielka jak spadnie 1 klatkę poniżej 60fps, to GTX1070, jak 4K to zmień cały komputer na i7 6700k@4,5GHz + TITAN X Pascal. Co do SSD to: 240GB Goodram iridium pro 500GB/1TB Crucial MX200, Samsung 850EVO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosobol Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 mam TV 4K, nie gram na nim więc nie mam na niego parcia przede wszystkim na nim filmy lecą 3D itd. co do monitora pod PC to jeszcze nie mam upatrzonego też, nie mam aż takich dużych funduszy na Titan X więc on odpada, lepiej jeszcze przebiedować i poczekać na serie Vega od AMD czy kupować teraz? SSD to myślałem żeby kupić 2x120GB (RAID 0 Striping) a jakiś 250GB pod gry ale czy to się opłaca (wydajność/cena)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 mam TV 4K, nie gram na nim więc nie mam na niego parcia przede wszystkim na nim filmy lecą 3D itd. co do monitora pod PC to jeszcze nie mam upatrzonego też, nie mam aż takich dużych funduszy na Titan X więc on odpada, lepiej jeszcze przebiedować i poczekać na serie Vega od AMD czy kupować teraz? SSD to myślałem żeby kupić 2x120GB (RAID 0 Striping) a jakiś 250GB pod gry ale czy to się opłaca (wydajność/cena)?? Nie ma sensu brać 3 dysków, weź 1 dysk 500GB Crucial MX200 i wystarczy z tego co piszesz. Dyski 120GB są często koszmarnie wolne w zapisie, nie warto ich brać. Z raidem tylko będzie kłopot. Zysku żadnego 2x120GB RAID SSD VS 500GB SSD. Co do grafiki, to musisz określić w jakiej rozdzielczości będziesz grał i jakie masz oczekiwania co do fps i detali. Bez tego to nic się nie da zaproponować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosobol Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 wcześniej miałem i5 4670k + z97 mpower + r9 290x 8gb + 8gb ddr3 1866MHz większość gier w FHD na maxa bez zająknięcia, nie schodziła z 50 fps Wiedzmin 3, GTA V, AC, teraz mam podobne wymagania :) tylko że dla Mafia 3, ME Andromeda itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 wcześniej miałem i5 4670k + z97 mpower + r9 290x 8gb + 8gb ddr3 1866MHz większość gier w FHD na maxa bez zająknięcia, nie schodziła z 50 fps Wiedzmin 3, GTA V, AC, teraz mam podobne wymagania :) tylko że dla Mafia 3, ME Andromeda itd To wybór jest jeden, GTX1070. FHD na max-a i brak spadków poniżej 50fps w dowolnym tytule. PS Po jakiego wymieniałeś platformę Z97 na AM3? Do tamtego zestawu było dodać 8GB RAM i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosobol Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 sprzedałem bo kasy na motor potrzebowałem a ten zestaw co mam tzn mobo + cpu + ram dałem okazyjnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 sprzedałem bo kasy na motor potrzebowałem a ten zestaw co mam tzn mobo + cpu + ram dałem okazyjnie Jasne, w takim razie moja rada Crucial MX200 500GB + GTX 1070. Vega, ZEN to musiałbyś czekać rok. Pierwsze ceny zmiotą z ziemi, a dostępność pewnie będzie licha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosobol Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 dobra do kupuje pierw SSD potem 1070 i na końcu coś pod 6700k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 dobra do kupuje pierw SSD potem 1070 i na końcu coś pod 6700k To już raczej coś pod chipset intel 200 i 7700K :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosobol Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 no to jak to rozegrać?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...