Skocz do zawartości
Ando09

Zmiana i5 3350p na coś wydajniejszego

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu zmieniłem moja kartę graficzną na GTX 1060, i wydaje mi się że nie wykorzystuje jej całego potencjału (innymi słowy wydaje mi się że jest ograniczana przez procesor).

Dlatego zastanawiam się nad wymianą procesora i płyty głównej.

Myślałem nad procesorem 4790k i do tego ASRock Z97 extreme4, przy założeniu że pamięci RAM zostaną te same które teraz mam.

MOBO: ASRock B75 Pro3-m
CPU: Intel Core I5 3350P
Chłodzenie: SilentiumPC Spartan Pro (HE924)
GPU: MSI GeForce GTX 1060 Gaming X

PSU: SilentiumPC Vero L1 500W VL1-500
Pamięć: Kingston HyperX 4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM Blu
Kingston DDR3 4GB 1600MHz HyperX Savage CL9
Obudowa: Zalman Z3
HDD: Seagate Desktop SSHD 1TB SATA3 (ST1000DX001)

SSD: GoodRam Iridium Pro 240GB

Budżet około 2200zł.

Edytowane przez Ando09

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 procentowe wyzsze IPC na cpu  wzgledem haswella ale i czesto wyzszy zegar przy oc

A do tego lepsze pamieci ale przede wszystkim musza być w  dual bo w skrajnych sytuacjach moze być i tak bez dualu  1:43 vs 1:46

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6600k skok wydajności nie jest tak duży jak bym tego oczekiwał, a 6700k nie zmieszczę się w budżecie bo bym musiał zmienić pamięci na DDR4

+ Twój pomysł o zakupie 4790K do gier świadczy o pewnych brakach...

http://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_intel_core_i56600k_skylake_mocne_cztery_rdzenie?page=0,37

http://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_intel_core_i56600k_skylake_mocne_cztery_rdzenie?page=0,39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Myślałem nad procesorem 4790k i do tego ASRock Z97 extreme4, przy założeniu że pamięci RAM zostaną te same które teraz mam.

(...)

Ale ja nigdzie nie napisałem że mam  tylko 4GB. Poza tym po sprzedaży CPU i karty graficznej zmieniłbym tez pamięci i zasilacz

Rozdwojenie jaźni? Może zacznij pisać jaśniej bo wygodniej i łatwiej jest wycisnąć wodę z kamienia...

I aby rozwiać Twoje nadzieje - poprzedni post zawierał ironię kierowaną w stronę wyboru procesora do gier dla GTX 1060. Poważnie - weź ogarnij się bo kontynuacja tego tematu zaczyna być bardziej zabawna a nie rzeczowa.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi