DanPlut Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2016 Witam. W 2011 roku złożyłem pc-ta na takich podzespołach: Procesor-i3 2100 Płyta gł. MSI P67A-C45 Pamięć- Patriot Sektor 5 2x2GB (DDR3-1333) Grafika- Radeon 6790 1GB Zasilacz Fractal 500W Dysk ostatnio zmieniłem na SSD 120GB Goodram CX200 i dodatkowo jest jeszcze zwykły 2TB. Komputer miał być do grania ale tak naprawdę przestał te lata i służył do prostych "prac biurowych" a ja grałem na konsolach. Nowy pc służyłby do grania pomimo, że mam Ps4 i X1 to chce mi się lepszej i płynnej grafiki. Druga sprawa, że grałbym pewnie na tv, więc max to 60klatek ale w jak najlepszym obrazie. Do końca to sam nie wiem czy się przekonam do pc głównie ze względu na wygodę no ale... Co radzicie? Trochę tematów tu przeczytałem najprościej i najtaniej to kupić i5 2500K a o grafika to chyba GTX1060? (ale czy ma to sens?) Druga opcja to LGA 1151 i i5 6500 czy 6600K? Trzecia to mogę poczekać bo się nie pali tylko będzie na co, tak w przedziale do 6-mcy? Dzięki za wszelkie porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) Na twoim miejscu to bym kupił nowe PS4 i przy tym został, bo na komp o wydajności PS4 wydasz lekko 3tys a 60fps wszędzie nie uzyskasz, nawet w FHD. //edit - zdublowany tekst Edytowane 15 Września 2016 przez .PaVLo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trololo Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2016 Dyski i zasilacz oraz obudowa (napisz jaką masz) mogłyby zostać. Zależy ile masz kasy na kompa. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanPlut Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2016 @PaVlo nie ukrywam, że biorę pod uwagę taką ewentualność ale też z drugiej strony przez Pro zacząłem myśleć, że może jednak pc ale fakt faktem, że przyzwyczaiłem się już do wygody konsol a druga sprawa, że na kanapie ciężko by było z myszką. No ale nic ściągnąłem ostatnio Bf4 i Dead Space 2 z Ea orgins by przetestować czy będzie w miarę komfortowo poza Fps w każdą inną grę grał bym na padzie Xbox Elite. @trololo obudowa jest dobra bo mam SilentiumPC Gladius 800. Jeżeli chodzi o kasę na kompa no to mogę pójść w 6600k i gtx 1060 jak trzeba i jest to optymane lub w i5 6500 bo do Haswella i tak musiałbym wszystko zmienić tak samo jak do Sky. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2016 Jak chcesz 6600K to potrzebujesz też płyty na Z170 aby wykorzystać jego odblokowany potencjał OC, do tego przydały by się szybkie DDR4 (np 3000MHz). Przykładowy zestaw https://proline.pl/koszyk/26dpncu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanPlut Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) Ok. Dzięki za propozycję. A jak ma się to do opłacalności I5 6500 i MOBO z chipsetem B lub H? Warto w ten sposób obniżyć koszta czy nie ma sensu? Edytowane 15 Września 2016 przez DanPlut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) Po co kombinować, kup używkę i7-2600K (700zł), podkręć do ~4GHz+, dodaj GTX1070, którego ten proc nie ograniczy i masz na swoim TV każdą grę FHD Ultra 60fps. Dodaj też 2x2GB RAM Edytowane 15 Września 2016 przez barwniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanPlut Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2016 O jest to jakieś rozwiązanie. Poczytam, popatrze. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) Po co kombinować, kup używkę i7-2600K (700zł), podkręć do ~4GHz+, dodaj GTX1070, którego ten proc nie ograniczy i masz na swoim TV każdą grę FHD Ultra 60fps. Dodaj też 2x2GB RAMNie pisz takich głupot. Mam taki sprzęt i w życiu nie osiągniesz stałego 60fps w Ultra we wszystkich grach, ale już wysokie czy b.wysokie powinny dać te co najmniej 60. Poza tym 2x2GB do gier ?, już teraz bez 6-8GB nie pograsz w b/wysokich detalach i FHD. Edytowane 15 Września 2016 przez .PaVLo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2016 Nie pisz takich głupot. Mam taki sprzęt i w życiu nie osiągniesz stałego 60fps w Ultra we wszystkich grach, ale już wysokie czy b.wysokie powinny dać te co najmniej 60. Poza tym 2x2GB do gier ?, już teraz bez 6-8GB nie pograsz w b/wysokich detalach i FHD. Czytaj ze zrozumieniem, on już ma 2x2GB. Ja mu radziłem dołożyć kolejne 2x2GB do jego 4 slotowej płyty tak aby było 8GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2016 Ok, nie zauważyłem, że chodzi o dołożenie kolejnych 2x2GB, tylko pamiętaj, że druga para pamięci powinna być taka samo bo nie będzie powodować żadnych problemów, jednak już ich nie produkują a pewnie ciężko będzie nawet z używanymi, dlatego musiałby kupić nowe inne a te już mogą się "nie dogadać" z obecnymi. Lepszym wyborem będzie kupno 2x4GB +1600Mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanPlut Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) Z pamięciami to pewnie bym tak zrobił, że te bym pogonił i kupił właśnie 2x4GB. Tylko wtedy to może karte 1060 jak niby ma być modernizacja i oszczędnie.Bo jak miałbym do tego kupić 1070 czyli karte o 700 zł droższą to nie lepiej by było wtedy te 700 zł przenaczyć na i5 6500 płytę H i właśnie 1060?Nie wiem czy dobrze kombinuje? Jak mam składać pc to chciałbym, żeby taka Forza 3, Gears of War 4 i inne exy od Xboxa chodziły w ultra w FHD. Przez to, że Microsoft robi jedną "rodzinę" z Xboxem padł pomysł na pc a X-a bym pogonił. Edytowane 15 Września 2016 przez DanPlut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...