Xenerif Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) Witam jestem posiadaczem leciwego już komputera (specyfikacja poniżej) i zastanawiam się czy niskim kosztem jestem w stanie go przyspieszyć/przystosować do odpalenia nowszych tytułów. Zastanawiałem się nad zmianą procesora bo tutaj jest chyba największy problem. M\B Asus P5K-E WiFi-AP Edition CPU Intel Core 2 Duo E8400 RAM Transcend aXeRam TX1066QLU-4GK GFX Radeon HD7770 HDD Samsung HD103UJ 1 TB Edytowane 16 Września 2016 przez Xenerif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 Niski koszt to ile - 200 zł, 300 zł , 400 zł czy więcej ? Masz 2 opcje - zabawa w obrębie obecnej platformy czyli kupno jakiegoś Xeona S771 np. X5450 za ~140 zł + modyfikacje płyty ( socket i bios ) . W przypadku tego konkretnego modelu modyfikację socketu procka możesz sobie odpuścić - ten Xeon został tak spiłowany aby pasował do gniazda 775 . Zostaje ci bios - albo ręczne wgranie mikrokodów odpowiedzialnych za obsługę Xeonów albo wgranie już spreparowanego biosu np. stąd . Druga opcja to zmiana platformy - procek + płyta + ram DDR3 . I3/I5 2xxx + płyta na H61 + 4GB ram DDR3 ( lub więcej ) , kupowane osobno albo jako zestawy procek + płyta lub procek+płyta+ram . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenerif Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) Xeon będzie tańszą opcją ,ewentualnie mógłbym dokupić ramu. Czy jeżeli wgram ten bios który obsługuje xeona to w razie niepowodzenia stary E8400 też na nim odpali czy zostanę z płyta do wywalenia?. Czy Seasonic SS-520GM Active PFC F3 520W uciągnie takiego X5450 ? Edytowane 16 Września 2016 przez Xenerif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 Na zmodowanym biosie twój stary procek powinien ruszyć - zależy czy oryginalne mikrokody do E8xxx czy innych C2D/C2Q nadal będą . Może się okazać że część mikrokodów została usunięta z powodu braku miejsca . W takim razie wgranie oryginalnego biosu ze strony Asusa wszystko naprawi . Twój zasilacz ma 480W na liniach +12V , bez problemu da radę z tym Xeonem czy Q9650 ( Xeon E5450 to właśnie serwerowy odpowiednik Q9650 tyle że ma niższe TDP ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenerif Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) Raczej gdybym się zdecydował to brałbym już przerobionego X5450, wolałbym nie bawić się samemu w wycinanie ograniczników w sockecie a tym bardziej piłowanie procesora :D Korzystał ktoś z tego procka na LGA775? edit: Znalazłem spiłowanego E5450 :) Edytowane 16 Września 2016 przez Xenerif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 Link do już spreparowanego E5450 ja ci podałem - ma założony adapter i spiłowane pcb . Zostaje ci zabawa z biosem . A co do samej modyfikacji i tego jak działa to poczytaj ten temat . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenerif Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 A jeśli zachciałbym dołożyć jeszcze 2x2 GB ramu to muszę koniecznie szukać tego samego producenta czy jest to nieistotne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 Kup od razu jedną kość 4GB ( jak będzie ) a nie baw się w 2x2GB . Sam producent ( zarówno kości jak i modułów ) jest mało istotny , bardziej liczą się taktowanie i opóźnienia pamięci . Ty masz zestaw 2x2GB 1 066 mhz CL5 , najlepsze wyjście to kupić identycznie taktowane kości , choć równie dobrze kości z zegarem 800 mhz będą pasować i działać - po prostu całość zwolni do 800 mhz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 Jeśli masz zamiar rozbudowywać ram, poszedłbym w lga 1155 i i3 2120/2100. 2x2GB ddr2 wyjdzie tyle samo, co 2x4GB ddr3. Do xeona będziesz potrzebował dobrego chłodzenia, box z E8400 nie poradzi sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenerif Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) Z czego patrzę to 2x2GB wychodzą taniej (chyba że coś przeoczyłem), a skoro płyta nie obsługuje więcej niż 8 GB to nie widzę sensu w zostawianiu wolnych slotów i robieniu kosztów, Chłodzenie to Scythe infinity + Coollaboratory Liquid Pro @klaus Rozumiem że nawet najniższy model i3 może być wydajniejszy ale nie chce składać nowej platformy bo za parę miesięcy być może mój fundusz pozwoli mi na całkiem nowy sprzęt a teraz szukam małej modernizacji na przetrwanie. A po co kolejne płyty główne i procki mają leżeć gdzieś po szafach :) E5450 zamówiony ;) Tylko czekać Edytowane 18 Września 2016 przez Xenerif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...