bart111 Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 Witam,mam zamiar kupic komputer z procesorem i5 4690k ,polecono mi chlodzenie silentiumpc fortis 3 he1425 ale obawiam sie ze nie zmieszcza mi sie tam pamieci ram,chce kupic g.skill trident x 2x4gb i plyta głowna msi z97 g43.FORTIS 3 bedzie pasowal czy wziac silentiumpc fera 3?prosze o szybka pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 Fera 3 jest za słaba do kręconego I5 , Fortis 3 w sumie też . Szukał bym czegoś w rodzaju SPC Granis lub lepsze . A co do problemów z chłodzeniem i ramem - zamiast G.Skill Trident X możesz kupić G.Skill Ares albo inne pamięci niskoprofilowe , wtedy nie powinno być problemów na linii ram - chłodzenie . Oczywiście chłodzenie musi także pasować do budy . Inna kwestia to pakowanie się w 4690K - za nie wiele więcej masz I5 6600K , płyta na Z170 też jest nie wiele droższa w stosunku do tej MSI np. Asrock Z170 Pro4 S za 415 zł w morele.net . Do tego Crucial Ballistix Tactical 8GB DDR4 3000 mhz CL15 za ~200 zł , mają dość niskie radiatory . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smogo Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2016 Przepraszam za lekkie OT, ale mam pytanie bardzo ogólne i bardzo zielone. A mianowicie: czym jest owa maksymalna wysokość chłodzenia? Znalazłem sobie ten parametr w danych obudowy i fajnie, ale czy dotyczy on fabrycznego chłodzenia CPU czy tylko innych rozwiązań? W opisie procesora w wersji BOX nie widzę nic nt. wysokości (np. https://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-6500-3-2ghz-6mb-box-bx80662i56500-757623/). Proszę o wyrozumiałość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) Bo każda obudowa spełniająca specyfikację ATX/mATX/ITX itp. musi mieścić chłodzenie typu BOX. Nie za bardzo chce mi się szukać wysokości w pdfach Intela ani pudełka w szafie z gratami ale nie sądzę aby przekraczało 65mm w przypadku S1150. Edytowane 28 Września 2016 przez Orgiusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smogo Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2016 Dzięki. Tyle mi wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...