Dijkstra Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2016 Choć przeglądarek - w tym opartych na webkicie - ostatnimi czasy nie brakuje, zakładam ten temat, ponieważ Vivaldi w moim mniemaniu wyróżnia się pod każdym względem; po krótkim okresie testowania nie wyobrażam sobie już korzystania z innej przeglądarki (w moim przypadku - powrotu do Chrome, którego lubię, ale nie uważam za pozbawionego wad). Vivaldi staje się tym, czym była stara Opera 12 i czym Opera Next obiecywała zostać, lecz do teraz nie została. W porównaniu z Chrome i Operą, zawiera na starcie mnóstwo udogodnień, z których części mi osobiście nie udało się osiągnąć w w/w przeglądarkach, również za pomocą rozszerzeń. Z najważniejszych rzeczy, które warto wspomnieć, Vivaldi posiada: - sidebara, włączanego jak w starej Operze za pomocą F4 lub aktywnej krawędzi ekranu (konfigurowalne). Sidebar zawiera zakładki, managera pobierania, notatki i możliwość osadzenia w nim strony/iframe WWW - wbudowane gesty myszy, proste, acz konfigurowalne i działające też na stronach systemowych, takich jak nowa karta, opcje, vivaldi://flags (chrome://flags) - wbudowane i konfigurowalne motywy z takimi ficzerami jak automatyczne dostosowywanie kolorystyki motywu do kolorystyki strony oraz harmonogram motywów (np. automatyczne ładowanie motywu nocnego po danej godzinie) - fajnie konfigurowalne karty (góra, dół, lewo, prawo), w tym zachowanie nowej karty - rozwijalny pasek adresu, który posiada rozbudowane opcje konfiguracyjne - czyli coś, czego brakowało użytkownikom Chrome - szybkie polecenia (F2) - zgodność z więszkością dodatków do Chrome i Chrome Webstore - nie ze wszystkimi (np. nie działa EarthView) - dostęp do zaawansowanej konfiguracji blinka zgodny z Chrome/Chromium (chrome://gpu, chrome://flags etc) - PAPI i pepper flash - Dobrze działająca i rozwijana wersja dla Linux (korzystam) i Mac Wady: - brak jakiegokolwiek Sync; o ile dobrze kojarzę, nie będzie wsparcia GoogleSync, mają w planie uruchomienie własnej usługi - brak kalendarza - brak wersji mobilnej (będzie), szczególnie bolesny przy braku GoogleSync Moim zdaniem - niezależnie od tego, czy korzystasz z przeglądarki bazującej na Netscape, czy Webkit - warto wypróbować Vivaldi. Linki: Vivaldi.com - strona projektu Art o Vivaldi na PurePC Art o Vivaldi na Spider's Web Art o Vivaldi na Antyweb Notka na Wired Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2016 Ostatnio zaktualizowałem Vivaldi i muszę w końcu zacząć ją konfigurować ostatecznie i zrobić przesiadkę z Opera, która niby dobra, ale cały czas mi brakuje funkcjonalności z 12.x. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2016 (edytowane) - brak jakiegokolwiek Sync; o ile dobrze kojarzę, nie będzie wsparcia GoogleSync, mają w planie uruchomienie własnej usługi I to najbardziej boli, bo jednak posiadanie wszystkiego w jednym ekosystemie jest wygodniejsze - tzn. historia i zakladki itd. dostepne miedzy pc i tel (tu brakuje dodatkow). edit: na forum pisza, ze pracuja nad synciem i klientem e-mail. Edytowane 17 Września 2016 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2016 Zainstalowałem i skonfigurowałem sobie w pracy i chodzi lepiej on najnowszego FF. Instalacja AdBlock trochę dziwna, ale działa. W domu sprawdzę jak się sprawuje z odtwarzaniem filmów YT, gifów oraz obsługą funkcji forów.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 Z opery to faktycznie nic już chyba nie będzie. Tak chcieli zrobić dobrze, że zostałem na wersji 12.18. A teraz parę stron sapie, że za stara przeglądarka :) Jedynie na androidzie to toleruję. Vivaldi używam sporadycznie jako alternatywę, ale tak jak wcześniej wspomniano trzeba się przenieść na stałe. Kiedyś coś jeszcze podobnego do opery było robione, ale kompletnie zapomniałem co to był za projekt :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarrionCrow Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2016 Może Otter Browser? Wysłane za pomocą mTalk 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 Otter pomimo szumnych zapowiedzi nic ciekawego dotychczas nie pokazał. Interfejs mocno trąci myszką, różnie bywa też ze stabilnością. Opera akurat całkiem dobrze się rozwija i dobrze działa, sam siedzę teraz na wersji developer 42.0.2392.0 x64 i do stanu sprzed przesiadki na Blink naprawdę wiele nie brakuje, głównie właśnie w ilości opcji konfiguracyjnych, chociaż niektóre da się nadrobić dodatkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2016 Może Otter Browser? Wysłane za pomocą mTalk tak. wygląda że to to. ale rewelacji jednak nie ma :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2016 Działa Wam RSS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2016 A jest wbudowany moduł, bo nie widać, żeby przeglądarka wykrywał kanały na stronach. Raczej potrzebna jest jakaś wtyka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2016 Ja używam https://chrome.google.com/webstore/detail/rss-feed-reader/pnjaodmkngahhkoihejjehlcdlnohgmp?hl=pl Ogólnie nie jestem zwolennikiem umieszczania ficzerów takich jak czytnik RSS/Atom w przeglądarce - klietnów jest sporo, a nie każdy użytkownik ich potrzebuje. Jest to IMHO jedna z tych rzeczy, która lepiej, by istniała jako rozszerzenie, wtyczka etc - nie integralna część przeglądarki. Już prędzej jako wbudowaną funkcjonalność klienta mail to widzę - w thunderbird też mam skonfigurowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2016 Brak mi rss i poczty. Jeszcze jakieś kwestie przyzwyczajenia, jak zagubione zakładki itp. Ale w 90% przesiadłem sie z opery 12.18. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazura Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2017 Mam pytanie czy na vivaldi znajdę takie rozszerzenia jak w FF? Tzn: SessionManager, tzn taki który zapisuje mi na dysku akutalną sesją i przy ponownym otwarciu przeglądarki ją ładuje. Ogólnie jest tak, że korzystam z masy kart, które mam pogrupowane oraz dodatkowo z laptopa. Chciałbym mieć pełną synchronizację pomiędzy urządzeniami. Dlaczego się o to pytam? Ponieważ chciałbym zobaczyć czy jest coś innego zamiast FF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2017 Przywracanie sesji jest przecież wbudowane w przeglądarkę. A synchronizacji póki co nie ma i raczej nie prędko będzie, niezbędna do tego infrastruktura to jednak dość spory koszt na który póki co nie mogą sobie pozwolić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2017 Nie pamiętam czy ta funkcja działa i przestała, czy działała ale na innej przeglądarce :D Chodzi o odpisywanie na komentarze na yt. Kiedyś klikając "odpowiedz" z automatu dodawało nick osoby do której się odpisuje. Teraz nie załącza się on z automatu. Ktoś, coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...