Myfos Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2016 Zakupiłem dzisiaj nowy ram Pamięć G.Skill DDR3 16GB (8GBx2) 2133, CL10 RipjawsX Dual (F3-2133C10D-16GXM). System uruchomił się normalnie ale na taktowaniu 1333MHz. Wszedłem do Biosu, ustawiłem profil X.M.P na drugi profil z 2133MHz i zapisałem ustawienia. Niestety system się nie uruchomił poprawnie.Procesor i7 2600k bez OCMobo gigabyte Z68MA-D2H-B3 rev 1.0Wersja Bios F10Zasilacz corsair TX750System Windows 10 Pro 64 bit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2016 Spróbuj ustawić na sztywno DRAM Voltage w okolicach 1.6V (max 1.65V) i wtedy uruchom XMP bo według producenta napięcie na którym pracują te pamięci to właśnie 1.6V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2016 Mam podobne pamięci i właśnie na profilu xmp poszły. Ręczne ustawianie parametrów, voltów dawało taki sam efekt - czyli oc error przy uruchamianiu kompa. Sprawdzałeś czy płyta obsługuje te ramy, masz najnowszy bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myfos Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2016 Ustawiłem 1.6 V w advanced voltage settings ale w advenced memory settings nadal jest 1.5 v w profile ddr voltage. Przy okazji wyskakuje mi komunikat przy ustawianiu profilu x.m.p coś o procesorze i znalazłem dodatkową informację przy Performance Enhance Mam podobne pamięci i właśnie na profilu xmp poszły. Ręczne ustawianie parametrów, voltów dawało taki sam efekt - czyli oc error przy uruchamianiu kompa. Sprawdzałeś czy płyta obsługuje te ramy, masz najnowszy bios? w konfiguratorze ram na stronie g.skill pokazało, że te ramy są kompatybilne dla mojej płyty. Bios najnowszy w wersji F10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2016 a na pierwszym profilu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myfos Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2016 a na pierwszym profilu? pierwszy profil ustawia 1866MHz i też system nie chce wstać. Ustawiłem ręcznie na 1600MHz, system wstał. Ustawiłem ręcznie na 1866Mhz i system nie wstał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2016 ale niby pierwszy to 2133 wyjmij pamięci i spróbuj na 1 kosci [ albo reset biosu] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2016 A masz obecnie tego gtxa z sygnatury czy na igpu lecisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myfos Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2016 ale niby pierwszy to 2133 wyjmij pamięci i spróbuj na 1 kosci [ albo reset biosu] pierwszy to 1866 a drugi to 2133 mam gtx 770 msi z sygnatury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2016 ok, teoretycznie korzystanie z igpu mogłoby obniżyć maxymalne taktowanie pamięci. Może spróbuj na jednej kości? Może któraś jest walnięta i nie chce robić zadanego taktowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2016 to dlaczego cpuz pokazuje 2133? różnia się tulko 2T lub 1T cos dziwne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myfos Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2016 (edytowane) ale niby pierwszy to 2133 wyjmij pamięci i spróbuj na 1 kosci [ albo reset biosu] robiłem reset biosu i aktualnie robię memtest dla dwóch kości na raz. Edit. Memtest przeszedł pomyślnie w 100%. Ustawiłem ręcznie na 1666MHz i tak wygląda CPU-Z. Co bym nie robił przy 1866MHz (zwiększenie DRAM Voltage z 1.5V do 1.6V, Qpi/Vtt Voltage z 1.05V na 1.10V, wyłączenie obniżania taktowań procesora i cały czas pracował na 3,4GHz) wyrzuca błąd. Edit 2. sprawdziłem pojedynczo kości w różnych slotach z profilem 2 i wywala błędy Edytowane 19 Września 2016 przez Myfos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2016 Pokaż jeszcze zakładkę cpu-z Memory. Obecnie jadę na integrze procka, bo karta padła i nie miało to wpływu na szybkość pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myfos Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) Jest screen z zakładki memoryEdit. Znalazłem coś. Mianowicie gdy ustawiam profil x.m.p to timingi powinny wzrosnąć i w biosie pokazuje, że są większe ale gdy odpalam CPU-Z to tam pokazuje timingi dla podstawowej wartości. Dopóki ręcznie nie ustawie wyższych timingów w biosie to cpu-z nie pokaże wyższych. Edytowane 20 Września 2016 przez Myfos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myfos Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2018 Podbijam temat. Minęły prawie dwa lata a ja wciąż nie mogę ustawić tych pamięci. Ma ktoś jakiś pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...