AguaDeWoda Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2016 Witam wszystkich. Proszę was o rady w złożeniu komputera. Chce aby to była mała jednostka, cechująca się dużą wydajnością oraz nie gorszą kulturą pracy i estetyką. Budżet jaki zamierzam wydać na budę to ok 4500zł (w tym Windows). Posiłkowałem się sąsiednim forum (tym co Pascala pożyczyło Purepc), jednakże nie mam wszystkiego dogranego. Aktualne biorę pod uwagę dwie obudowy. Gladius q50 oraz Node202. Podejrzewam, że wybór będzie też determinował kartę graficzną oraz chłodzenia. Na monitor jest inny budżet, wpadł mi w oko Enzio EV2450. Co myślicie o takich podzespołach? I5 6402p, Gigabyte GA-H110N, Kingston 2x8Gb 2133 cl14, GTX 1060 JetStram, Crucisal MmX200 250GB. Co do obudowy to Gladius mi się po prostu podoba ale nie wiem czy ta karta wejdzie tam. Oraz czy odwrócony obieg nie zagotuje części i zasilacza? Za Fractalem opowiada to ze b. długa karta się zmieści. Ma więcej filtrów przeciw kurzowych. Jednak jest spora oraz mniej atrakcyjna wizualnie. No i na procesor trzeba, niskie chłodzenie. Aha. Komputer w dużej mierze zanurzam wykorzystywać w grach, Wiedźmin3, Europa Uniwersalis4, Civ vi, bf1. Możecie mi coś doradzić ew dać propozycje? PS. Jestem po nocce toteż czasami dziwnie mogłem coś napisać. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okrej Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2016 (edytowane) SPC Gladius Q50 - 205 i5 6600 - 999 HyperX Savage 2x8GB 2133MHz CL14 - 319 Gigabyte H110 DDR4 - 323 ThermalTake 530W SE Modular - 225 EVGA GTX 1060 GAMING ACX 2.0 6GB - 1259 Sandisk SSD Plus 480 GB G25 (morele.net) - 515 SPC Fera 3 HE1224 v2 - 109 Win10 BOX - 479 Razem - 4433 zł, ceny z x-komu, poza ssdNajmocniejsze zablokowane i5, 6400 bym nie brał. Moim zdaniem optymalnie 6500, ale budżet pozwala na najmocniejszą wersję. Ram, płyta jak w propozycji. Jak potrzeba wifi w płycie, to dopłata jest niewielka. Zasilacz częściowo modularny, żeby było łatwiej z kablami przy składaniu. Szukałem czegoś krótszego, żeby weszły większe grafiki, ale i tak Pali Jetstream jest zdecydowanie za długi, za to wersje ITX wchodzą bez problemu. Chłodzenie na grafice w tej wersji, jeśli wierzyć zagraniczym testerom, daje radę. Fera dla lepszej kultury pracy i zachowania zalecanego przez producenta obiegu powietrza w obudowie. SSD większy niż proponowany, żeby całkowicie zrezygnować z hdd. Sprawdzony model na pamięciach MLC (tylko rewizja G25). Windows w wersji box, tak jak poleca jeden z użytkowników, aby można było przenieść na inny komputer, a dopłata względem OEM jest niewielka. Można znaleźć testy tej obudowy z podobnymi zestawami, także Raijintek metis, która jest bardzo podobna. Sam nigdy nie miałem ani nie składałem takiego zestawu, więc nie dam sobie ręki uciąć za kulturę pracy i temperatury. Dwie osoby wycinały otwory wentylacyjne na topie, także coś może być na rzeczy. Na pewno rozważyłbym podmianę wentylatora na froncie na coś wyższej klasy. Edytowane 21 Września 2016 przez okrej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AguaDeWoda Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2016 Dzięki, niewielu odważa się dotknąć tematu ;) . Właśnie szukając informacji o tej obudowie dowiedziałem się, że jeśli nic od zasilacza nie będzie przeszkadzać to można większą kartę wsadzić. Hm tylko nie bardzo chce ryzykować, że karta nie wejdzie. A jak myślisz, czy mógłbym obrócić płytę o 180 stopni, tak aby karta graficzna itx była na dole (lepsza cyrkulacja powietrza)? Rozważałem też gtx1070 mini ale boje się o TDP i że to przesada do 1080p:-o Ostatni raz kupowałem laptop dawno temu, myślałem, ze wi-fi jest w standardzie. Potrzebuje, płytę z takim modułem lub taką część. Zapomniałem wspomnieć, że zależy mi na relatywnie dobrym kodeku dźwięku. Gdyby miała USB 3.1 nie pogardziłbym ;) Dysk 250GB wystarczy na dłuższy czas. Mógłbyś jeszcze zmodyfikować propozycje do Fractal Node 202? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neho Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2016 Obawiam się, że w Gladiusie Q50 będzie dość ciepławo i może być głośno. Niestety nie wiem jak w Node 202. Polecam stronę pcpartpicker.com - tam pod completed builds można obejrzeć zestawy / poczytać opinie jak ludzie składali swoje. Po lewo jest filtr sortowania po obudowie. Na YT był filmik odnośnie poziomu głośności. Ja swoj Mini-ITX złożyłem akurat w Fractal Nano S, z tym że obudowa rozmiarami przypomina bardziej Micro-ATX. i5-6400, 16 GB, RX 470 od Asusa, SSD Goodrama, Zasilacz BeQuiet Pure Power 9 500W CM. Co do kultury pracy to nie jest jeszcze tak jakbym chciał, aczkolwiek może założenie były zbyt idealistyczne. Spartana Pro planuję wymienić na jakieś pasywne chłodzenie lub inne z wentylatorem wolnoobrotowym. GP14 od Fractala mam na 5V, BeQuiet 140mm na 800rpm i Bequiet Silent Wings 3 120mm na 7V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2016 Intel i5-6600 + SPC Fera3 v2Gigabyte GA-B150N PHOENIX-WIFIKingston 16GB 2133MHz Fury Black CL14Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce II OC 6GB GDDR5ADATA 256GB 2,5'' SATA SSD Premier Pro SP920 SilentiumPC 550W Enduro FM1 Gold Fractal Design Core 500Microsoft Windows 10 Home PL 64bit OEM DVD4510,00 złPłyta główna z wbudowanym WiFi (AC włącznie) + USB 3.1 (TypuC włącznie na tyle);Obudowa która to wszystko pomieści i jest względnie kompaktowa + przewiewna - fabrycznie 140mm wiatrak na tyle, można ew dorzucić coś na przód żeby wymusić obieg powietrza;Zasilacz o wyższej sprawności; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...