Skocz do zawartości
DayBreaKHD

Komputer do 12 tysięcy [gry, edycja wideo]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam proszę was o pomoc w złożeniu zestawu komputerowego :)

• czy zestaw ma zawierać tylko komputer czy również system operacyjny, napęd optyczny i peryferia takie jak: monitor, myszka, klawiatura itp. - Komputer + dodatkowo napęd jak nie będzie  to nie będę płakał
  • do czego komputer będzie wykorzystywany - Jak w tytule gry, edycja wideo,nagrywanie też czasami
  • jaką kwotę chcesz przeznaczyć - 12 tysięcy ( raczej nie mniej i nie więcej)
  • czy części mają być nowe czy mogą być używane - Nowe
  • czy będziesz podkręcał podzespoły - Jeżeli złożone przez was zestaw będzie miał taka możliwość, to tak
  • w jakiej rozdzielczości grasz/zamierzasz grać- myślałem nad fullhd 144hz lub 1440p 60hz,ale raczej to pierwsze bo zestaw ma być na lata ( monitor dokupię już sam)
  • czy mieszkasz poza Polską (ceny za granicą są inne!)- Nie
  • czy możesz użyć części ze starego komputera takich jak: dysk twardy, napęd optyczny, obudowa- Nie
  • czy preferujesz jakiś konkretny sklep np. z powodu odbioru osobistego- Nie

Tutaj złożyłem taki zestaw: https://www.morele.net/inventory/info/f76UE/ .Zapomniałem dodać, że chciałbym aby zestaw był wizualnie ładny, najlepiej aby miał chłodzenie wodne i zestaw kabli customowych. Chciałbym aby był utrzymany w kolorystyce czarno białej, zielonej,albo czerwonej. Trochę się rozpisałem, ale myślę że będzie to pomocne :)

Edit: Myślałem też o konfiguracji z samymi ssd, jeżeli to możliwe

Edytowane przez DayBreaKHD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykorzystasz ten procek w ogóle ?

Czy większość czasu to będzie granie ?

Jeden GTX1080 wystarczy do grania w FHD/ QHD , dopiero do 4K przydatne są 2 karty .

Zresztą przewaga GTX1080 nad GTX1070 nie jest aż tak duża a karta kosztuje sporo więcej .

Odpuścił bym sobie SLI czy nawet GTX1080 ( w dodatku ten model to referent - będzie głośno i gorąco ) i poszedł w kierunku 1070 + porządny monitor a nie ta padaka na matrycy TN .

Np. jakiś Dell QHD 60 hz lub Asus MG279Q jak chcesz monitor 144 hz .

To pseudo WC sobie odpuśc , głośne i mało wydajne , kup porządne AC np. TR Macho Rev.B lub Macho X2 .

Dodatkowe okablowanie do zasilacza zbędne , seria RMX i tak ma dobre kable .

Przy powyższych zmianach może być zasilacz o mocy 550W .

SSD też zmień - za nie wiele więcej jest sporo lepszy Crucial Mx200 500GB .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi