Mane Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2016 (edytowane) Przymierzam się do zmiany konfiguracji jak w sygnaturce, część podzespołów zostanie ze starego komputera, nie ma sensu ich wymieniać (przynajmniej tak mi się wydaje), przynajmniej moim zdaniem, wstępnie konfiguracja wygląda jak poniżej:Zastosowanie komputera: Wszystko poza graniem: wirtualizacja, programowanie, edycja audio, wideo, fotografia, internet i ogólnie pojęte multimedia (audio i wideo). Maksymalna kwota: 3500zł +/- Których części potrzebuję: Płyta główna, procesor, pamięć, obudową. Reszta podzespołów ze starego komputera (szczegóły poniżej). Czy będę podkręcać sprzęt?: Tak Rozdzielczość mojego monitora i model: 3 x FullHD (aktualnie posiadam: DELL U2412M, SAMSUNG LE32A551, HP Z Display Z23i, w najbliższym czasie wymienię Samsunga na jakiś duży monitor 28-30 cali) Specjalne wymagania: * płyta główna z 7-8 działającymi jednocześnie portami SATA * możliwość podłączenia 3 monitorów i korzystania z nich jednocześnie (chodzi o możliwość korzystania z karty zintegrowanej na 3 monitorach) Części z poprzedniego komputera (konkretne modele): szczegóły poniżej Własna propozycja zestawu:1. CPU: Intel Core i7-6700K2. MOBO: ???3. GPU: ze starej konfiguracji - Asus Radeon HD 6950 1GB DDR5 DCII4. RAM: G.Skill DDRAM4 16GB (2x8GB) 3000MHz Ripjaws V CL15 / Corsair Vengeance LPX DDR4 16GB 3000MHz CL155. HDD: pozostaną dyski ze starej konfiguracji6. SSD: ze starej konfiguracji - Crucial MX100 512GB7. PSU: ze starej konfiguracji - XFX XXX 650W Modular 135mm 80+ bronze SLI PSU8. Cooler: ze starej konfiguracji - Zalman CNPS10X Performa + Enermax9. Obudowa: Fractal Design Define R5 / Fractal Design Define XL R210. Audio: ??? Teraz kilka wątpliwościAd 2. MOBOSzukam, szukam i ciężko się zdecydować szukam czegoś co ma 8 x SATA działających niezależnie. Potrzebuję podłączyć 4-5 HDD w RAID5, HDD, SSD, DVDR - w sumie 7-8 urządzeń. Mógłby ktoś polecić jakąś płytę główną, która obsłuży niezależnie 7-8 urządzeń na SATA. Myślałem o ASRock Z170 EXTREME 4, ale przeczytałem coś takiego "2 z portów SATA i jeden SATA Express współdzielą linie PCI Express z portem M.2" - cokolwiek to znaczy, czy w praktyce będę mógł używać tylko 6 portów SATA na HDD i port SATA Express na SSD jednocześnie?Ad 3. GPUKarta graficzna Asus Radeon HD 6950 1GB DDR5 DCII zostanie ze starej konfiguracji, komputer służy do wszystkiego poza graniem :) A nawet mam taki pomysł, że jeśli płyta główna i karta graficzna zintegrowana w procku obsłuży na raz 3 monitory, to spokojnie ten Asus może wylądować na półce, po co nie potrzebnie obciążać zasilacz i generować hałas.Ad 8. CoolerZamierzam zostawić cooler ze starej konfiguracji - Zalman CNPS10X Performa, ale nie wiem czy to dorby pomysł, czy nie lepiej jednak kupić coś nowego, jednak nie bardzo wiem co?Ad 9. ObudowaSzukam czegoś solidnego z miejscem na przynajmniej 8 HDD 3,5 (5-6 HDD jeden SSD za pomocą odpowiedniej przejściówki 3,5'' na 2,5''). Do tej pory korzystałem z obudowy Chieftec LBX 01-B-B-B, ale już leciwa, trochę umęczona czasem :) i padł ubogi przedni panel (USB, Audio). Myślę o czymś z Fractal Design Define R5 / Fractal Design Define XL R2Ad 10. AudioDo tej pory korzystałem z karty muzycznej Audiotrack Prodigy HD2 + LM4562, niestety nowe płyty główne już są przeważnie nez starego PCI, mógłby ktoś polecić coś na tym damym poziomie co Prodigy ale na PCIe?Jeśli pozostawione ze starego kompa podzespoły też należało by jednak wymienić, albo zamienić to co sam wybrałem na coś innego, to również jestem otwarty na wszelkie sugestie. Edytowane 3 Października 2016 przez Mane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2016 Tego HD6950 możesz spokojnie odłożyć na półkę lub sprzedać , integra z procka bez problemu obsłuży 3 monitory / TV . Della i HP możesz podpiąć za pomocą DVI-D i DP , Samsunga podpinasz przez HDMI . Co do portów SATA - natywnie z chipsetu Z170 ( a także B150 i H170 ) jest 6 portów SATA III . Asrock ma dodatkowe 3 porty SATA Express ( zewnętrzne ) - współdzielone z portem M.2 . SSD masz na SATA więc możesz korzystać z portów SATA E . Chłodzenie może zostać , jak masz mocowanie na S1155 to będzie ono pasować na wszystkie sockety S115x . Choć do kręconego I7 będzie za słabe . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2016 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. W takim razie HD6950 sprzedam, to nawet lepiej, mniejsze zużycie energii i więcej miejsca w budzie. Co do portów SATA, to jak wygląda sprawa z droższymi płytami, np. ASRock Z170 GAMING K6 / EXTREME 6, niby są opisywane jako posiadające 8 x SATA? Ewentualnie "przemęczę" się na ASRock Z170 EXTREME 4, a pewnie za 1-1,5 roku i tak pewnie przesiądę się na procesor 7 generacji. Chłodzenie jest na S1155. EDIT: Jakie w takim razie chłodzenie byś polecił? Edytowane 4 Października 2016 przez Mane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...