christopher9655 Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2016 Witam.! Problem tkwi w tym iż sieć do której chce podpiąć nowy router jest siecią testową, dostawca założył ją 2 lata temu i chyba sobie zapomniał o tym. Poprzez to nie ma żadnych papierów i adresów, a internet jest tylko na kabel. Po podłączeniu routera Omega owlr307u WiFi tworzy się samo, chce zakupić TP-Link TL-WR940N v.3 450Mbps lub TP-Link TL-WR841N 300mb i moje pytanie brzmi czy do ich konfiguracji będę potrzebował jakiś adresów od dostawcy czy router połączy się z siecią automatycznie, i oczywiście który router będzie lepszy? Pozdrawiam.! Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2016 Zobacz ustawienia jakie ma stary router. Możesz też potrzebować sklonować adres mac. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2016 (...) Poprzez to nie ma żadnych papierów i adresów, a internet jest tylko na kabel. Po podłączeniu routera Omega owlr307u WiFi tworzy się samo Rozumiem więc, że provider dociągnął do Twojego lokalu tylko skrętkę ze RJ-45, a rzeczony router Omega cośtam np. pożyczyłeś i podłączyłeś testowo? Bo inaczej to nie ma sensu/nie rozumiem. Jeżeli omega nie jest providera, podłączyłeś ją i działa, znaczy to na 99%, że każdy inny podłączony router też będzie działać, choć jestem w stanie wyobrazić sobie sytuację, gdzie na drugim końcu kabla jest jakiś applience typu pfsense na domyślnej konfiguracji, który pozwoli na połączenie się np. 10 adresów MAC, a kolejne będzie już blokował, albo lease DHCP przydziela na stałe i po wyczerpaniu się wolnych rezerwacji nie zrobi już kolejnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
christopher9655 Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2016 Tak router Omega pożyczyłem od kumpla, po podłączeniu do niego skrętki właśnie Rj-45 router sam zrobił sieć WiFi a jego konfiguracja polegała tylko na ustawieniu hasła. Bo z tego co myślę konfiguracja tp-link'a jest trochę bardziej manualna i nie jestem pewien czy tam będę musiał wpisywać jakieś adresy Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2016 (edytowane) Masz do tego emulator do TL-WR940N oraz do większości tplinków Sprawdzisz sobie wtedy ustawienia danego tplinka i czy konfiguracja faktycznie skomplikowana. Edytowane 4 Października 2016 przez orlontko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2016 Domyślnie jak pamiętam każdy TP-link ma odpalonego DHCP klienta i serwer, więc podłaczysz go, sam pobierze adres od providera i tak samo sam zrobi wifi. Jakkolwiek nie wiem, w czym problem, soft tplinka jest naprawdę prosty, logiczny i czytelny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
christopher9655 Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2016 To którego wybrać TP-Link TL-WR940N v.3 450Mbps czy TP-Link TL-WR841N 300mb Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2016 Moim zdaniem nie warto dopłacać do 940 bo to dalej wan i lan tylko 100Mbps. Sam używam od jakichś 2 miesięcy 841 i jest bezproblemowy, tak samo jak przez kilka lat stary 340. Ja mojego 841 kupiłem na olx za 20 zł :) Powiedz tylko jedną rzecz. Z tym routerem Omegą co ma być dalej i skąd on pochodził, bo jeśli pracuje w tej samej sieci i ma pracować w dalszym ciągu, to planowany numer może ci się nie udać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...