Dudus8 Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2016 Witam serdecznie, Zastanawiam się nad modernizacją mojego PC I5 4460 Corsair H80i Gt 2x 4gb DDR 3 Crucial 1600 MHz Asus H97 Plus Corsair CX 500M Asus Xonar Dx 3x Samsung 850 Pro 256 GB WD Blue 1TB Nzxt H230 Komp używany do zastosowań codziennych internet, multimedia. Myślę nad zmianą na i3 6100 w jakiejś małej, wypasionej obudowie. Nie wiem czy iść w Skylake? Czy czekać na Kaby Lake? Myślę że taka i3 spokojnie mi wystarczy, nie potrzeba tutaj nie wiadomo czego..... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2016 Dokup sobie jeszcze jednego 850 pro.... W czym Ci brakuje mocy? na chwile obecna temat bez sensu... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudus8 Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2016 Komp ma jakieś takie dziwne klatkowania mimo świeżego i czystego systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2016 (edytowane) Pisząc "mała wypasiona obudowa" jaka konkretnie masz na myśli- HTPC, cube tower, mini tower, micro tower? np.: mini tower cube tower HTPC Od obudowy zależy dobór podzespołów: pł. głównej, chłodzenia cpu, zasilacza, ewentualnej karty graf.(choć przy takich zastosowaniach będzie zbędna) lub odwrotnie od wybranych podzespołów zależy rodzaj/wielkość obudowy. Edytowane 4 Października 2016 przez Dart9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2016 Przesiadka na I3 SL czy KL to średnio sensowny pomysł , w zasadzie cofasz się w rozwoju - masz 4 rdzeniowy moncy procek a chcesz go wymienić na 2 rdzenie . Jedyne plusy I3 SL to mniejszy pobór prądu i odrobinę lepsza wydajność rdzenia / igpu . Na razie skupił bym się na rozwiązaniu problemu z posta #3 . SSD są spięte w RAID czy każdy działa osobno ? Próbowałeś postawić system na innym SSD lub na HDD ? Wypnij pozostałe 2 SSD ( jak nie są spięte w RAID ) i twardziela i sprawdź . Sprawdź też pamięć - zaczynając od wyjącie jednej z kości , porząglować koścmi też nie zaszkodzi . Potem sprawdź ram w Memtest . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2016 Jeśli Internet i multimedia, to dokup najtańszą grafikę z najnowszej generacji, czyli najlepiej poczekaj miesiąc na GTX 1050 2GB. Pomoże CPU w odtwarzaniu multimediów w najnowszych formatach, zwolni RAM zajęty przez iGPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudus8 Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2016 (edytowane) W tej chwili mam 2x 850 Pro 256 GB w Raid0. Kupiłem jeszcze jeden, czekam na paczkę z kablem sata i w weekend będę go podpinał i rozszerzać Raid0. Myślę nad jakąś obudową typu Cube. Podoba mnie się Corsair Graphite 380T ewentualnie Nzxt Node 804 z oknem. Dyski są w porządku. System instalowany na pojedynczym ssd też po czasie- około 2 tyg zaczyna nieco lagować. Dlaczego miałem na myśli I3? Dlatego że moja I5 4460 w obecnej chwili się bardzo nudzi.....jest nie wykorzystywana. Z tego co słyszałem to I3 6100 ma wydajność porównywalną do starego ale nadal dobrego i5 2500K. Dla mnie wystarczy na spokojnie. Jeśli bym zaczekać na Kaby Lake i kupić I3 to będzie raczej jeszcze wydajniej Myślicie że zakup GPU poprawi responsywność mojego PC? Gry mnie jakoś nie interesują, chociaż ostatnio chciałbym pograć w nowego NFS no ale....... Edytowane 4 Października 2016 przez Dudus8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudus8 Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2016 Ram testowałem nie wykrył nic niepokojącego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...