ostry4444 Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2016 (edytowane) Witam.Mam w Dell'u E5410 założonego Cruciala MX200 M.2 2060 pod przejściówkę SATA. OS: Win 7 x64 Pro. Firmware SSD najnowszy.Na profilu 'oszczędzanie energii' windowsowym, temperatury (załącznik- po lewej) zdają się być normalne podczas użytkowania chrom'a, kopiowania pliku oraz ostatecznie w spoczynku (~44C).Natomiast na profilu 'zrównoważony' i 'wysoka wydajność' temperatury (po prawej) są zdecydowanie wyższe, nawet bez obciążenia nie spadają poniżej 60C.Testowałem zapis pliku 13GB, zmiana profili nie miała wpływu na czas kopiowania.Na Debianie temperatury w okolicach 50-60CSkąd ta różnica temperatur, może jakieś ustawienie w Win?Czy te temperatury są normalne? bo polski support Crucial'a mi nie raczył odpisać.Tak, wiem że temperatura pracy jest do 70C, ale dlaczego na oszczędzaniu energii ssd schodzi z temperatur normalnie, a na innych profilach nie? Edytowane 5 Października 2016 przez ostry4444 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2016 Ten lapek masz z Nvidia Quadro NVS 3100M? Jeśli tak, w profilu wysoka wydajność może cały czas pracuje ta grafika i podgrzewa jakimś cudem ssd? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry4444 Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2016 Ten lapek masz z Nvidia Quadro NVS 3100M? Jeśli tak, w profilu wysoka wydajność może cały czas pracuje ta grafika i podgrzewa jakimś cudem ssd? Ten lapek ma integre ;( Dysk z dala od heatpipe'a CPU'u Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2016 To sprawdź jeszcze w menadżerze zadań użycie dysku. Może być tak, że w trybie "wysoka wydajność" włącza się jakieś skanowanie, defragmentacja? czy coś innego, co intensywnie orze po dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry4444 Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2016 (edytowane) To sprawdź jeszcze w menadżerze zadań użycie dysku. Może być tak, że w trybie "wysoka wydajność" włącza się jakieś skanowanie, defragmentacja? czy coś innego, co intensywnie orze po dysku. Zużycie dysku bliskie zera zarówno na oszczędzaniu energii , jak i profilu zrównoważony- dysk rozgrzał się bez obciążenia do 61C Defragmentacje, indeksowanie i Prefetch mam wyłączone. Edytowane 6 Października 2016 przez ostry4444 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...