Skocz do zawartości
emzioTi

zestaw 6600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Zamierzam kupić komuter w konfiguracji zaproponowanej na purepc - zestaw za 6600. 

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_pazdziernik_2016?page=0,19

Mam prośbę o kilka porad:

1) czy zaproponowane jako alternatywa pamięci  2x 8GB Corsair 3000 MHz CL15 są w czymś gorsze od pierwotnej opcji: 2x 8GB G.Skill 3000 MHz CL15? G skill podrożał od momentu skomponowania zestawu, a i tak już przekroczyłem pierwotny budżet...

2) Palit GTX 1080 GameRock zajmuje wg. opisu na purepc trzy miejsca w obudowie - czy muszę kupić specjalną obudowę czy najtańsza z sugerowanych: SilentiumPC Gladius M20 Pure Black wystarczy do tego zestawu?

3) Czy jest jakiś powód żebym rozważył zmianę pallita gamerocka na coś innego, z ewentualną niedużą dopłatą? Niby niektóre konkurencyjne mają wyższe taktowanie.

4) jakieś inne porady, sugestie

Zgodnie z mini regulaminem: oczywiście będzie chodził pod win10. Chciałbym mieć możliwość podkręcenie procka i karty - choć może to marzenie ściętej głowy bo na razie nic nie wiem o podkręcaniu. Mam monitor benq FHD 120hz.

Za wszelką pomoc i porady z góry serdecznie dziękuję.

Edytowane przez emzioTi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopie, czego Ty chcesz? Chcesz wydać na obudowę 129zł ?!

Przy takim hajsu to dobierasz pod Swój gust:

https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-aquarius-x95w-okno-czarny-spc126-778359/

a nawet"

https://www.morele.net/obudowa-fractal-design-define-r5-2xusb-3-0-czarna-fd-ca-def-r5-bk-690823/

Edytowane przez NostradamuSek
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dołóz do lepszej budy bo ta to model budżetowy

Dzięki Wam za litość :)

Wiem, że obudowa budżetowa, ale i tak na zasadzie małych kroków przekroczyłem planowany budżet - żona "nieco" się zdumiała jak usłyszała ile chcę wydać na zabawkę... a komp będzie stał w szafie z drzwiami przesuwnymi, otwieranej tylko przy używniu go(nie mam gabinetu, sypialnia to złe miejsce, a w salonie głupio mi organizować stanowisko komputerowe). Wygląd obudowy jest mniej istotny od kolejnego przekroczenia budżetu. Chodziło mi o to czy ta obudowa nadaje się do tych komponentów i czy w jakiś sposób będzie ograniczeniem gdybym chciał potem coś dodać - dyski, sli (to daleka przyszłość mam nadzieję)? 

Edytowane przez emzioTi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okiej, ale obudowa to inwestycja .... na lata. Bebechy se możesz wymieniać. Obudowy już nie. A wentylacja, gust, prestiż.. chłopie...

"Okiej" - czy to znaczy, że ta budżetowa obudowa będzie pasowała, a prestiż będę musiał budować w oparciu o coś innego niż mój komputer ;) ?

Wentylacja - czy to znaczy, że budżetowa obudowa wpłynie niekorzystnie na długość życia podzespołów? Czy procek i karta będą się bardziej grzały? Czy wpłynie to na ewentualne podkręcanie? Czy wpłynie to na poziom hałasu?

ps Fajnie napisana odpowiedź

ps2 Czemu nie można zmienić obudowy? Czy nie da się wyjąć wszystkich bebechów i włożyć do nowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra obudowa to cisza na zewnątrz, chłód i optymalna praca podzespołów wewnątrz. 

Dodatkowo dobra gospodarka kablowa, funkcjonalnie zaprojektowana przestrzeń i sporo więcej.

Już widzę jak wszystko rozkręcasz by poprzekładać.

Edytowane przez NostradamuSek
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żona "nieco" się zdumiała jak usłyszała ile chcę wydać na zabawkę... a komp będzie stał w szafie z drzwiami przesuwnymi, otwieranej tylko przy używniu go

po pierwsze to żonie też jakąs zabawkę zorganizuj ;)

a po drugie w  szafie - czyli najlepiej jakby w budzie dało sie 2 wentyle na górze zamocować aby wyciagały powietrze i najlepiej też 2 z przodu aby wciagały 

wentyl z tyłu budy raczej bedzie miał blisko sciankę szafy

poszukaj tąnszej wersji 1080 bo po co masz dopłacać do paru MHzów

1   Dysk Toshiba HDD 2TB SATA III 7200RPM 3,5" (DT01ACA200) 305,00 zł

2   Procesor Intel Core i7-6700K, 4.0GHz, 8MB, BOX (BX80662I76700K) 1529,00 zł

3   Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 (SPC130) 139,00 zł

4   Dysk SSD GoodRam Iridium Pro 240GB (SSDPR-IRIDPRO-240) 309,00 zł

5   Napęd LG SuperMulti GH24NSD1 RBBBKomputer stacjonarny 50,00 zł

6   Pamięć GeIL Dragon Series DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL15 (GWW416GB3200C15DC) 394,40 zł

7   Karta graficzna Zotac GeForce GTX 1080 8GB GDDR5 (256 Bit) HDMI, DVI-D, 3xDP, BOX (ZT-P10800E-10S) 2915,18 zł

8   Zasilacz SilentiumPC Supremo L2 Gold 550W (SPC139) 269,00 zł

9   Płyta główna Gigabyte GA-Z170-GAMING K3, Z170, DDR4, SATA3, USB 3.1, ATX 505,00 zł

10   Obudowa Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0 179,00 zł

6594,58

i pomyslałlbym nad pastą dla procka

Gelid GC Extreme lub

Thermal Grizzly  Kryonaut

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz dziękuję  za pomoc.
​Mam pastę kupioną jeszcze do lapka: arctic Silver 5 - nie wiem czy się nada bo parametry ma w stosunku do innych past podane w jakimś innym systemie 350w/m*c? (choć niby nie powinno być różnicy K czy *c).

Zamierzałem sam składać ten komputer, co miało być fajną przygodą, ale była promocja składania za złotówkę i skorzystałem. Trochę szkoda, za to pewnie bezpieczniej dla sprzętu. Zastanawiam się teraz czy powinienem się jakoś przyjrzeć temu jak zostal złożony, czy coś skontrolować, położyć pastę na dzień dobry? Czy są jakieś typowe "niedoróby" w wykonaniu sklepow składających kompy? Czy to temat do innego działu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam - post pod postem.

Przyszedł zestaw i chciałem się upewnić:

1 Czy powinienem na dzień dobry nałożyć pastę?

2 Czy pasta o której wspomniałem powyzej może być?

3 Czy system powinienem zainstalować na ssd?

4 Czy powinienem rozkręcić obudowę i zwrócić na coś uwagę (nie spięte kable lub coś innego)?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i liczę na Was jeszcze raz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi