daevi Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2016 Cześć, Prośba o pomoc w wyborze karty dzwiękowej. Karta ma być głównie do grania (pozycjonowanie) ale również do filmów oraz muzyki. Zdecydowany byłem na Xonara DX/XD ale ze względu na info od jednego z uzytkowników PPC odnośnie duzo lepszego pozycjonowania na Sound Blaster Z zmieniłem zdanie. Składając zamówienie na morele.net trafiłem na następujący komentarz : Mam wyjątkowo mieszane odczucia co do karty. Chciałem zastąpić mojego wysłużonego Auznetech X-Fi Forte tą kartą. Kupiłem wersję OEM. Początkowo bardzo się ucieszyłem widząc na niej z lepszej jakości złote kondensatorami firmy Nichicon. (W sprzedaży są wersje zarówno z kondensatorami Luxon jak i Nichicon). Niestety już po zainstalowaniu sterowników i oprogramowania czar prysł. Jakość dźwięku zarówno przy odtwarzaniu muzyki jak i w filmach była zdecydowanie gorsza nie tylko od X-Fi Forte, ale również od zwykłego X-Fi Gamera. Bas naprawdę daje po uszach. Nie jest on głęboki i przyjemny dla ucha. Bas to zwykłe dudnienie. Ktokolwiek kto miał do czynienia z Xonarami D1/X i wyższymi niech omija tą kartę szerokim łukiem. Nawet moja żona (nie wiedząc, że zmieniłem kartę, powiedziała) „Co się stało z Twoimi głośnikami, czemu tak pierdzą i mają metaliczny dźwięk”. To już chyba świadczy o jakości karty. Zaznaczam, że używam wzmacniacza klasy D i dwóch głośników, nie posiadam oddzielnego subwoofera. Dodatkowo, przy włączaniu i resetowani komputera słychać głośne uderzenie w głośnikach, podobniej jak przy zintegrowanej karcie dźwiękowej. Jednak karta posiada pewne plusy. Oprogramowanie jest moim zdaniem lepsze niż przy kartach X-Fi. Jakość dźwięku w grach jest taka sama jak na X-Fi Gamerze. Wzmacniacz słuchawkowy moim zdaniem jest gorszy od tego zamontowanego w Forte. Na słuchawkach (podobniej jak na głośnikach) bas mocno daje po uszach. Zaznaczam, że długo bawiłem się regulowaniem ustawień basu. Używałem również sterowników PAX z 2014 roku. Jednak nawet to nie poprawiło jakości dźwięku. Ostatecznie po 2 dniach użytkowania sprzedałem kartę. Kartę Sound Blaster Z mogę polecić osobom, które jedynie grają. Ta karta do niczego innego się nie nadaje. Czy moze ktoś się odnieść do powyższego ?? Nie widziałem ani na forach ani w testach takich rewelacji jakie opisuje Pan w powyszym komentarzu. Prośba o pomoc w wyborze karty :) - bede mega wdzieczy za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...