Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Turisma

SSD widoczny tylko w BIOSie oraz menadżerze urządzeń. Brak możliwości formatu.

Polecane posty

Cześć!

 

Piszę tutaj, ponieważ nie mam już pomysłu na mój problem, a społeczności znanego forum z USA również się nie udało mi pomóc.

Może ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem i podpowie co należy zrobić.

 

Zatem do rzeczy.

 

Kilka dni temu zmieniłem obudowę do mojego starego PC-ta. Nie podłączałem żadnego nowego sprzętu poza panelem nowej obudowy, który posiada standardowe przewody do przycisku zasilania, resetowania, USB i w odróżnieniu od starej obudowy - zasilanie do kontroli prędkości wiatraków.

 

Po przełożeniu wszystkich komponentów w bezpiecznych warunkach używając odpowiednich środków ostrożności (pracowałem swego czasu w serwisie), uruchomiłem system.

Wszystko działało jak należy. System włączył się, popracowałem chwilę, a następnie chcąc sprawdzić czy przycisk "Reset" na obudowie działa prawidłowo, wcisnąłem go.

 

System zaczął uruchamiać się ponownie, ale otrzymałem Blue Screena z informacją o braku lub nieprawidłowym urządzeniu bootującym.

Do tego był jakiś QR code i standardowy link do supportu Microsoftu.

 

W związku z powyższym uruchomiłem kompa raz jeszcze używając przycisku "Reset".

Tym razem nie było już nawet Blue Screena. Windows zwyczajnie nie chciał się uruchomić bo przestał widzieć system na SSD.

 

Podpiąłem USB z instalką Windowsa, aby uruchomić naprawianie lub wiersz poleceń i sprawdzić co się dzieje. Najpierw przyszło mi na myśl, że zwyczajnie trzeba utworzyć nowy MBR.

 

Niemniej jednak instalka się wysypała.

 

Jedyne miejsce gdzie jest widoczny dysk i jego nazwa to BIOS, w sekcji pamięci masowej.

 

Pod każdym z portów SATA3 oraz SATA2 oraz na różnych kablach SATA dysk jest wykrywalny.

 

Nie ma go natomiast na liście urządzeń bootujących w BIOSie.

 

Dysk mimo, że jest "niewykrywalny" przez instalkę Windowsa, wydaje się blokować uruchamianie oraz zamykanie systemu.

 

Nie ma możliwości uruchomienia Instalacji, ani systemu na innym dysku twardym, gdy do płyty głównej podpięty jest ten konkretny SSD.

 

Jedyna opcja to uruchomić system, podpiąć SSD i wtedy widzę, że jest wykrywalny w Menadżerze urządzeń.

Nie ma go natomiast w Zarządzaniu pamięcią masową, a gdy klikam "Skanuj ponownie", aby wykrył dysk to myśli w nieskończoność.

 

 

Miałem tylko jedną rzecz, na tym dysku, której niestety nigdzie nie skopiowałem, ale już mniejsza o to.

 

Czy jest jakaś szansa na to, aby zobaczyć ten dysk i chociażby go sformatować?

Czy lepiej oddać go na gwarancji?

 

Ten SSD mam od 11 miesięcy, a gwarancja jest na 5 lat. 

 

Dla informacji:

 

- próbowałem podpinać dysk do różnych portów na różnych przewodach,

- próbowalem zmieniać AHCI na IDE i odwrotnie,

- próbowałem Instalki Windowsa 10 z USB oraz DVD

- próbowałem odszukać dysk z Ubuntu live (USB) CD

 

Z góry dziękuję za próby pomocy.

 

Pozdro,

Jarek

Edytowano przez Turisma

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Uruchamiałeś jakieś live cd i próbowałeś odzyskiwania danych jeśli pliki na dysku nie było normalnie widoczne w jakimś exploatorze/menedżerze?

Próbowałeś wpinać go przez kieszeń usb?

Dysk nie jest zahasłowany?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Uruchamiałeś jakieś live cd i próbowałeś odzyskiwania danych jeśli pliki na dysku nie było normalnie widoczne w jakimś exploatorze/menedżerze?

Próbowałeś wpinać go przez kieszeń usb?

Dysk nie jest zahasłowany?

 

Doceniam próbę pomocy, ale oczekiwałem, że chociaż przeczyta to ktoś uważniej.

 

Tak, próbowałem różnych portów (w tym USB).

Próbowałem Ubuntu (Linux) live "CD", a raczej "live USB" ;)

 

Nie, dysk nie jest zabezpieczony hasłem, a nawet jeśli by był to nie ma takiej opcji, żeby to hasło jakkolwiek wpisać. Dysk jest niedostępny niezależnie od sposoby w jaki chcę się do niego dostać.

 

Kontaktowałem się z Supportem Samsunga od SSD. Dostałem namiary na jakiś support, ale skończy się zapewne wymianą na nowy albo naprawą.

 

Kupiłem w międzyczasie SSD od naszego polskiego GoodRama, więc już się pogodziłem z usterką.

 

Pzdr!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mozę uruchomiony jest tryb UEFI  i partycja GPT, a nie MBR. Trzeba w biosie wyłączyć ustawienie Legacy+UEFI albo nawet samo LEGACY jeśli jest ustawione i zmienić na UEFI. Więcej szczegółów jaka płyta? Przy ładowaniu instalki windows 8/10 64-bit należy wcisnąć klawisz odpowiedzialny za wejście do"boot menu". Następnie wybrać ten napęd dvd, który jest poprzedzony w nazwie opisem UEFI.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dane o sprzęcie są w mojej sygnaturce. Nic nie trzeba w BIOSie przestawić niestety ;) W BIOSie nie było nic przestawiane i nic nie zmieni wybór urządzenia z UEFI czy bez.

Próbowałem już dosłownie wszystkiego.

 

Dysk idzie na gwarancji do Szajsunga, a w międzyczasie kupiłem Iridium, który wydaje się o wiele szybszy tak swoją drogą :)

 

Zabawne, że Samsung 850 Evo kupiłem rok temu za jakieś 70zł mniej niż stoi dziś...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

Aktualności

Artykuły



×

Ważne informacje

Umieściliśmy pliki cookie na Twoim urządzeniu, aby pomóc Ci ulepszyć tę witrynę. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym razie zakładamy, że możesz kontynuować.