rarbar Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2016 Mam płytę główną asrock z97 pro4, a na procku chłodzenie SilentiumPC Grandis XE1236. Zacząłem ostatnio próby podkręcania. Na początku testując cpu zauważyłem że w prime95 w teście small FFTs jak i w OCCT linpack, na początku około 10-20 sekund trzyma 4,4GHz i 1,25V, a potem spada na 4,2GHz i 1,16V. Temperatury w momencie spadku taktowania nie przekraczają 74 stopni. Ustawienie napięcia na stałe 1,25V powoduje że pod obciążeniem od razu robi się 90 stopni i rośnie. Testowałem domyślny profil w biosie "oc 4,5GHz turbo" i tak samo od razu temperatura 90 stopni i rośnie. Gdy przerwę test temperatury w ciągu sekundy może dwóch spadają do 30-40 stopni. Próbowałem zmienić tylko mnożnik na 4,5GHz i wtedy taktowanie po tych ok 20 sekundach skacze między 4,2GHz a 4,3GHz. Podczas normalnego użytkowania i grania mogę sobie ustawić taktowanie nawet 4,6GHz bez zmiany reszty ustawień i nic się nie dzieje. Nie wiem czy to normalne ale wydaje mi się że nie. Prosiłbym o jakąś radę co robić. Z góry dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2016 http://forum.purepc.pl/topic/362827-intel-haswell-core-i7-4000-core-i5-4000-testy-w-1-po%C5%9Bcie/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...