Katohaikara Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2016 Witam,zakupiłem laptop Lenovo Ideapad 700 i zamierzam dokupić do niego dysk SSD. Niestety nie mogę zdecydować jaki i proszę o pomoc. Budżet jakim dysponuję to 250zł. Dysk o pojemności 120 gb w zupełności mi wystarczy. Zdaję sobie sprawę że w tym przedziale cenowym rewelacji nie będzie, ale na wydatek rzędu 300zł nie mogę sobie pozwolić. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2016 Koniecznie ma to być dysk M.2 czy jednak skuszisz się na dysk SATA . Bo za nieco ponad 300 zł masz sprawdzonego i wytrzymałego ( pamięci MLC ) a w dodatku polskiego Goodrama Iridium Pro 240GB . Który także będzie szybszy niż dyski 120-128GB . A jak już koniecznie chcesz dysk M.2 to może poszukaj Plextora M7VG 128GB lub starszego Plextora M6G+ . M6G+ ma jeszcze pamięci MLC , nowszy M7VG ma już mniej trwałe pamięci TLC , w dodatku ma gwarancję ograniczona ilością zapisanych danych - w przypadku wersji 128GB limit to 80 TB . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2016 Nie znam się specjalnie na laptopach i nie wiem czy sata podłączę do tego komputera. Ma on wbudowany dysk twardy który zostawię na magazyn danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2016 Z reguły typowy laptop ma 2 złącza SATA - jedno dla HDD i jedno dla napędu DVD . Jak nie potrzebujesz napędu to HDD przepinasz w jego miejsce a SSD podpinasz w miejsce gdzie dotychczas był HDD . Inna opcja to wyrzucenie w ogóle HDD z wnętrrza i danie go do kieszeni USB , korzystał byś z niego jak z typowego dysku zewnętrznego . Najlepiej podaj dokładny model laptopa bo może się okazać że laptop ma więcej jak 2 gniazda SATA i miejsce na dodatkowy dysk SATA . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2016 Jest to Lenovo Ideapad 700 80RU00GVPBWolałbym żeby HDD został w środku, nie chcę specjalnie nic kombinować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...