Rabbitow Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2016 Jak w temacie, przyszła pora na zmianę mojego i5-4460. Jeśli to możliwe, to chciałbym uniknąć zmiany płyty głównej na nową, gdyż nie planuję już ŻADNYCH inwestycji w PC przez najbliższe 3-4 lata. Czy jedyną słuszną drogą w tym wypadku jest 4790k? Czy może jednak warto wysupłać te 300 zł na nową płytę i przejść na coś nowego? Nowy CPU będzie współpracował z GTX'em 1070. Prosiłbym również o jakąś opinię odnośnie stockowego chłodzenia. Daje ono rade, czy lepiej od razu zainwestować w coś lepszego? Mógłbym prosić o ewentualną propozycję, biorąc pod uwagę, że nie planuję żadnej większej zabawy z OC? PS. Ile mogę wyszarpać za 4460 z roczną gwarancją i stockowym chłodzeniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2016 Płyta nie za 300zł. Bo aby przebić 4790K, trzeba wziąć Z170 z 6700K i kręcić, czyli raczej 500zł za płytę i do tego DDR4. Za 1500zł nie da rady tego zrobić, nawet jak sprzedasz swoją płytę CPU i RAM. Lepiej i7 haswell i kręcić, zakładam, że masz płytę która na to pozwala. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabbitow Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2016 Czyli generalnie tak jak podejrzewałem- bez poważnej rozbudowy reszty sprzętu ta i7'ka będzie najlepszym wyborem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2016 (edytowane) Nie styknie i5 4690k? Oczywiście chłodzenie bym zmienił na np HR 2 Macho. Kwestia, styknie nie styknie jest dyskusyjna. Generalnie i7 + chłodzenie HR to dobre kombo i tyle, boksa się z reguły wyrzuca od razu z racji hałasu, no i przy OC. Edytowane 13 Października 2016 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabbitow Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2016 @NostradamuSek - szczerze mówiąc, to nastawiłem się na 4790k głównie ze względu na to, że tak jak pisałem, nie planuję już żadnych modernizacji przez najbliższy okres. Pytanie zatem- który będzie lepiej "dopasowany" do mojej karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2016 Szkoda że nie wydusiłeś jeszcze z siebie modelu płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2016 no i jaki ram masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabbitow Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2016 Gigabyte GA-Z97X-Gaming 3 RAM'u obecnie posiadam 16 GB, 1600 MHz, DDR 3, timingów nie podam bo nie pamiętam, ale nie były to żadne hi-endowe kości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2016 czyli płyta ok ram też styknie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...