Skocz do zawartości
Conti

ruter lte + główny ruter domowy z dhcp

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniłem neostrade na lte. Cóż, tak wyszło ......

Huaway b315 to sprzęt mega zaawansowany ..... oczywiście ironia.

Zaś ja ostatnio przy sieci grzebałem całe lata świetlne temu i więcej zapomniałem niż wiedziałem.

Więc.

Na poddaszu stanął cóóód techniki b315 - tam ma niezły sygnał i chyba obejdzie się bez anteny zewnętrznej. Poza tym ze strychu bliżej do komina i ewentualnej lokalizacji anteny zewnętrznej ale to inna historia.

W każdym razie skrętkę doprowadziłem piętro niżej, gdzie stoi dotychczasowe centrum dowodzenia (adsl - do wymiany), a w każdym razie zbiegają się kable z kilku miejsc w domu i gdzie jest miejsce dla rutera.

Hu...y B315 to techniczna doskonałość - sorry za cieknącą ironię, ale jak zobaczyłem panel sterowania to szczene zbierałem z ziemi. Tam nic nie ma. Nic. No dobrze, prawie nic ......

Miał być na poddaszu ruter lte a w domu jakiś prosty i tani AP ale trzeba to zdecydowanie zmodyfikować.

W tej sytuacji koncepcje mam taką, że b315 robiłby tylko za modem i słał po kablu internet do "głównego" rutera.

ALE do tego b315 trzeba mieć dostęp z sieci domowej - trzeba mieć możliwość wejścia do jego panelu, odebrania smsa czy też sprawdzenia lte.

Jak to skonfigurować? Czy tak:

b315 -> ip nadane ręcznie np.192.168.10.1, dhcp wyłączone, wifi wyłączone

"centrala" -> dhcp, wifi włączone. ALE ak ustawiona adresacja sieci i brama. Oraz kabel z b315 wpięty w WAN czy w LAN ? (przypominam - chcę mieć dostęp do panelu b315)

Czy sieć ustawiona na 192.168.10.xxx; b315 powiązany z ip 192.168.10.1, brama na 192.168.10.1 i kabel wpięty w gniazdo lan ?

Czy sieć ustawiona na 192.168.11.xxx, b315 wpięty w WAN, brama na 192.168.10.1 ?

Czy jeszcze inaczej?

I jaki stabilny ruter wifi z N i usb do tego? (jednozakresowy 2,4ghz) - nie za drogi ale z sensem.

Może ASUS RT-N14U albo TP-Link TL-MR3420??

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy sieć ustawiona na 192.168.10.xxx; b315 powiązany z ip 192.168.10.1, brama na 192.168.10.1 i kabel wpięty w gniazdo lan 

Dodatkowy router np il po lanie 192.168.10.2, Zakres ip w dhcp 192.168.10.100 do 192.168.10.130 czy ile tam potrzebujesz.

Spokojnie może być router obecny adsl, jeśli dobrze pokrywał wifi i nie było z nim problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha, czyli kabel w lan i b315 jako statyczny ip obciążony bramą. Dzięki.

Adsl to był thomson 585 - świetny i stabilny adsl a reszta w zupełnej podstawie, ma już nowy dom .....

Widzę, że ASUS RT-AC51U jest w euro w cenie 149zł, może jego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Router B315 nie najgorszy, choć szkoda, że bez Cat 6 co by dało agregację częstotliwości. W PL nigdy na jednej częstotliwości nie dadzą jego 150mb/s, pasmo za bardzo rozdrobnione.

Odnośnie konfiguracji, to fakt bardziej pro by było z anteną na dachu, a nawet strychu jeśli dach nie z żelbetonu.

W B315 wyłączasz Wifi i tak jak napisałeś robi za modem i AP. Do routera wifi w domu kablem tak jak pisałeś. W B315 wyłącz DHCP, a za to włącz w routerze w domu, no chyba, że dla wszystkich klientów chcesz ręcznie wklepywać IP. Ale przy wifi, ewentualnych gościach z notbookami/telefonami/tabletami, to sztuka dla sztuki.

Widzę, że ASUS RT-AC51U jest w euro w cenie 149zł, może jego ?

Jak masz dom piętrowy lub więcej to to AC na 5GHz nie wiele Ci da. Bardziej skupił bym się na dobrym systemie antenowym, ewentualnie w przypadku dużego wielopiętrowego domu nad repeaterami lub routerem z wykręcanymi antenami, tak aby można było wkręcić lepsze. Dodatkowo ten router ma LAN 100Mb/s, jak chcesz po sieci kopiować jakieś pliki, ewentualnie masz NAS z Gb port, to raczej szukał bym czegoś z Gb switchem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem trochę o b315 i w sumie najlepsza opcja z dodawanych w pakiecie z lte. A po podliczeniu kosztów lte oferta z ruterem i bez to okazało się, że wyszedł za pół ceny sklepowej.

Do btsa mam jakieś 500m, po drodze parę czubków drzew i okno prosto na btsa.

W podrywach przekracza 20mbs, nie przerwał mi połączenia. Pokazuje 4/5 kreski, okazjonalnie spada na 3/5.

Czytałem o zewnętrznych antenach, najlepiej kierunkowa cybertechu na 1800 ....... a w zasadzie w niektórych miejscach to inne nie istnieją.

Raczej myślę o czymś wewnętrznym, np.

http://yagi.pl/antena-dooklna-dual-hspa-9dbi-p-2264.html

http://yagi.pl/antena-maxi-croos-szyby-ciany-huawei-crc9-p-2253.html .

Ale teraz to przydałby się ruter z usb. Na razie 3ch kandydatów - ASUS RT-N14U albo TP-Link TL-MR3420, ASUS RT-AC51U (aczkolwiek ani ac ani 5ghz nie mam w domu .....)

Poczytam.

Dzięki za odpowiedzi.

P.S.

Widzę, że wszystkie wymienione mają lan w 100mbs.  Czyli jednak cena w górę jak chce się mieć usb i 1gps

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi