Conti Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) Wymieniłem neostrade na lte. Cóż, tak wyszło ...... Huaway b315 to sprzęt mega zaawansowany ..... oczywiście ironia. Zaś ja ostatnio przy sieci grzebałem całe lata świetlne temu i więcej zapomniałem niż wiedziałem. Więc. Na poddaszu stanął cóóód techniki b315 - tam ma niezły sygnał i chyba obejdzie się bez anteny zewnętrznej. Poza tym ze strychu bliżej do komina i ewentualnej lokalizacji anteny zewnętrznej ale to inna historia. W każdym razie skrętkę doprowadziłem piętro niżej, gdzie stoi dotychczasowe centrum dowodzenia (adsl - do wymiany), a w każdym razie zbiegają się kable z kilku miejsc w domu i gdzie jest miejsce dla rutera. Hu...y B315 to techniczna doskonałość - sorry za cieknącą ironię, ale jak zobaczyłem panel sterowania to szczene zbierałem z ziemi. Tam nic nie ma. Nic. No dobrze, prawie nic ...... Miał być na poddaszu ruter lte a w domu jakiś prosty i tani AP ale trzeba to zdecydowanie zmodyfikować. W tej sytuacji koncepcje mam taką, że b315 robiłby tylko za modem i słał po kablu internet do "głównego" rutera. ALE do tego b315 trzeba mieć dostęp z sieci domowej - trzeba mieć możliwość wejścia do jego panelu, odebrania smsa czy też sprawdzenia lte. Jak to skonfigurować? Czy tak: b315 -> ip nadane ręcznie np.192.168.10.1, dhcp wyłączone, wifi wyłączone "centrala" -> dhcp, wifi włączone. ALE ak ustawiona adresacja sieci i brama. Oraz kabel z b315 wpięty w WAN czy w LAN ? (przypominam - chcę mieć dostęp do panelu b315) Czy sieć ustawiona na 192.168.10.xxx; b315 powiązany z ip 192.168.10.1, brama na 192.168.10.1 i kabel wpięty w gniazdo lan ? Czy sieć ustawiona na 192.168.11.xxx, b315 wpięty w WAN, brama na 192.168.10.1 ? Czy jeszcze inaczej? I jaki stabilny ruter wifi z N i usb do tego? (jednozakresowy 2,4ghz) - nie za drogi ale z sensem. Może ASUS RT-N14U albo TP-Link TL-MR3420?? Edytowane 16 Października 2016 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2016 Czy sieć ustawiona na 192.168.10.xxx; b315 powiązany z ip 192.168.10.1, brama na 192.168.10.1 i kabel wpięty w gniazdo lan Dodatkowy router np il po lanie 192.168.10.2, Zakres ip w dhcp 192.168.10.100 do 192.168.10.130 czy ile tam potrzebujesz. Spokojnie może być router obecny adsl, jeśli dobrze pokrywał wifi i nie było z nim problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2016 Acha, czyli kabel w lan i b315 jako statyczny ip obciążony bramą. Dzięki. Adsl to był thomson 585 - świetny i stabilny adsl a reszta w zupełnej podstawie, ma już nowy dom ..... Widzę, że ASUS RT-AC51U jest w euro w cenie 149zł, może jego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2016 Widzę, że ASUS RT-AC51U jest w euro w cenie 149zł, może jego ? A nie wiem, nie znam się. Ja kupiłem WR841N za 20 zł na olx :) Nowy 60 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2016 Router B315 nie najgorszy, choć szkoda, że bez Cat 6 co by dało agregację częstotliwości. W PL nigdy na jednej częstotliwości nie dadzą jego 150mb/s, pasmo za bardzo rozdrobnione. Odnośnie konfiguracji, to fakt bardziej pro by było z anteną na dachu, a nawet strychu jeśli dach nie z żelbetonu. W B315 wyłączasz Wifi i tak jak napisałeś robi za modem i AP. Do routera wifi w domu kablem tak jak pisałeś. W B315 wyłącz DHCP, a za to włącz w routerze w domu, no chyba, że dla wszystkich klientów chcesz ręcznie wklepywać IP. Ale przy wifi, ewentualnych gościach z notbookami/telefonami/tabletami, to sztuka dla sztuki. Widzę, że ASUS RT-AC51U jest w euro w cenie 149zł, może jego ? Jak masz dom piętrowy lub więcej to to AC na 5GHz nie wiele Ci da. Bardziej skupił bym się na dobrym systemie antenowym, ewentualnie w przypadku dużego wielopiętrowego domu nad repeaterami lub routerem z wykręcanymi antenami, tak aby można było wkręcić lepsze. Dodatkowo ten router ma LAN 100Mb/s, jak chcesz po sieci kopiować jakieś pliki, ewentualnie masz NAS z Gb port, to raczej szukał bym czegoś z Gb switchem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) Czytałem trochę o b315 i w sumie najlepsza opcja z dodawanych w pakiecie z lte. A po podliczeniu kosztów lte oferta z ruterem i bez to okazało się, że wyszedł za pół ceny sklepowej. Do btsa mam jakieś 500m, po drodze parę czubków drzew i okno prosto na btsa. W podrywach przekracza 20mbs, nie przerwał mi połączenia. Pokazuje 4/5 kreski, okazjonalnie spada na 3/5. Czytałem o zewnętrznych antenach, najlepiej kierunkowa cybertechu na 1800 ....... a w zasadzie w niektórych miejscach to inne nie istnieją. Raczej myślę o czymś wewnętrznym, np. http://yagi.pl/antena-dooklna-dual-hspa-9dbi-p-2264.html http://yagi.pl/antena-maxi-croos-szyby-ciany-huawei-crc9-p-2253.html . Ale teraz to przydałby się ruter z usb. Na razie 3ch kandydatów - ASUS RT-N14U albo TP-Link TL-MR3420, ASUS RT-AC51U (aczkolwiek ani ac ani 5ghz nie mam w domu .....) Poczytam. Dzięki za odpowiedzi. P.S. Widzę, że wszystkie wymienione mają lan w 100mbs. Czyli jednak cena w górę jak chce się mieć usb i 1gps Edytowane 16 Października 2016 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...