lione Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2016 Witam mam problem , a mianowicie mój komputer sam się wyłącza po czym włącza od nowa.Problem występuje przy jednej konkretnej grze - World of Warcraft. Wcześniej również występował w Wiedzminie 3 lecz poszedłem do jakiegoś serwisu i wymieniono paste na procesorze i stwierdzili ze to nie jest wina zasilacza ani karty , obecnie w wiedzmina nie gram to nie wiem czy moze tam wystepowac natomiast problem w w/w grze się nasila , kiedyś występował we 2 tych samych lokacjach , gdy były używane konkretne umiejętności przeciwnika w kolorze fioletowym,( od tamego czasu restart może zdażyć się przy czymkolwiek - nawet bieganiu lub staniu w miejscu ) Specyfikacja komputera : Karta graf. Gigabyte GTX970 Windforce 3X Procesor : intel i5 4460 zasilacz chieftec 650 W ( model CFT-650A-12B) Ram 8GB ddr3 Crucial Ballistix 1600MHZpłyta główna MSI b85-g43 Przy 3dmarku rowniez komputer dzialal normalnie , w innych grach poki co tez ( gry typu cs go , diablo 3 , League of Legends ) system windows 10 anniversary update build 1607( tak mysle bo z pamieci pisze ) Uwaga - co do tej pory zrobiłem : - wymiana pasty na procku - wyczyszczenie całego komputera bardzo dokładnie- test RAM programem memtest86+ ( być może za krótko - 2,5h) - wszelkiego rodzaju testy furmarkami 3dmarkami , occt power supply itd itp- przeinstalowałem gre , gra jest oryginalna - grałem przez ten czas w wiedźmina i problemów brak aczkolwiek błąd występuje tak losowo jak tylko jestem w stanie to opisać i nie da sie stwierdzic jednoznacznie czy to dlatego ze akurat sie nie zdazylo , czy faktycznie nie ma tam problemu.- testowałem dysk programem w poszukiwaniu bad sectorow - 0 błędów - karta testowana w programach róznychproblem występuje jakby częściej , tak mi się wydaje temperatury : Wiedźmin 3 - karta od 72-75 stopni rdzenie po ok 58-61 World of Warcraft karta po 60 stopnirdzenie po 50 około .zasilacz jest jedyną częścią komputera nie wymienianą na nową - w lutym 2015 sprzęt został zakupiony , ale zasilacz może mieć z 5-6 może nawet więcej lat , nawet nie pamiętam. Pisałem o problemie na 4-5 forach , albo zostałem zignorowany , albo opisywane porady nie działają , ostatnio reinstallowałem sterowniki płyty głownej jak mi zalecono na innym forum , też nie podziałało , dlatego piszę już gdzie tylko jest coś związanego z komputerami . Proszę o jakiekolwiek porady , gdyż jest to moim zdaniem poważny problem , tylko nie jestem w stanie stwierdzic czego dotyczy. P.S jak zły dział to przepraszam ale ten wydawał mi sie najbardziej odpowiedni , pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2016 Daj screen z CrystalDiskInfo dla każdego dysku, przełącz wcześniej widok na dziesiętny. Funkcje > Funkcje zaaw... > raw > 10 dec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lione Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2016 Ten screen podczas gry czy nie ? i z tym dla każdego dysku - chodzi o partycje czy po prostu dysk , bo dysk mam jeden jak co juz wstawiam to co mysle ze mam wstawic https://zapodaj.net/c8cebd8599142.png.html https://zapodaj.net/8f20b231216bd.png.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2016 Nie wiem czy CDI nie potrafi odczytać SMARTa tego dysku czy rzeczywiście było tyle błędów odczytu. Proponuję zmienić przewód zasilający u danych dysku hdd. Podłącz też dysk pod inne gniazdo na mobo. Sam zasilacz wydawał mi się podejrzany zanim przeczytałem info o jego wieku. Jeśli jednak wytrzymał power supply w occt, powinno być z nim raczej wszystko ok. Nie masz od kogo porzyczyć zasilacza na testy? Okno dci można rozciągnąć, nie trzeba wtedy robić dwóch screnów. Link poprawiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lione Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) Pożyczyłem jakiś zasilacz 500W Chieftec zdaje się , jednak musiałem wyjechać w międzyczasie i ojciec podłączał twierdzi , że komputer nie odpalał - startował i sie wyłączał , wentylatorki sie pokręciły i wyłączyły , dysk zmienię i dam znać gdyż wada jest na tyle dziwna , że dzieje się gdy chce to cięzko przetestowac szybko , proszę o podgląd tematu zatem gdyż post zaktualizuję Edit mowił też ze jakby było w nim za mało pinów , a gość od którego miałem zasilacz prowadzi sklep i twierdzi ze działa także mógł być błąd w podłączeniu EDIT 2 ( jeśli ktoś miałby podobny problem to wyjaśniam ) W końcu udałem się do znajomego i przełączyłem zasilacz na jego , w lokacji powodującej najwięcej problemów ani jeden restart nie wystąpił , po właczeniu mojego natychmiast w tej samej lokacji restart nastąpił , także tak na 90% to wina zasilacza , jedyne co zastanawia dlaczego na wiedźminie nie występował ten sam problem , a wydawałoby się bardziej wymagającej grze. Edytowane 20 Października 2016 przez lione Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lione Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2016 Dobra jednak mam problem , bo grałem wczoraj i dziś na starym ( szukałem w miedzyczasie nowego po różnych stronach) zasilaczu i dziś przez 10 godzin grania (!) a wczoraj przez 3-4 nie zdażył się ani jeden restart w miejscu charakterystycznym dla tego - jest takie miejsce w którym występował non stop - a teraz właśnie po tylu godzinach restart pojawił się podobnie i to obala cały mój test zasilaczami , gdyż skąd pewność że to po prostu był ten okres w którym problem nie występował ( jak przez wyżej wspomniane 10 godzin gry) a wymiana zasilacza miała sie nijak do tego pomimo że restart nie wystąpił.( post pod postem bo chce podbić temat ,żeby ktoś się zainteresował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...