edi1165 Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2016 Witam, Mój PC ma już kilka ładnych latek, ale całkiem dobrze się trzyma i niedawno wymieniłem w nim kartę graficzną na 970'kę i podkręciłem procesor do 4.0 Ghz i mimo to, w niektórych grach komputer nadal ma spore spadki wydajności, nawet w starszych grach jak D3 czy SC2, gdy jest większa zadyma na ekranie to fpsy spadają do około 20. Czy to wina procesora? Czy może już płyta główna nie wyrabia? System jest świeży i mam najnowsze sterowniki, zresztą ten problem miałem od zawsze, zmiana na nową kartę graficzną trochę poprawiła sytuację, ale nadal nie jest idealnie. Jest sens w ogóle coś modernizować? Mój zestaw: CPU ------ Intel Sandybridge i5-2500KCooler --- Zalman CNPS10X-PERFORMAMOBO -- AsRock Z68 Extreme3 Gen3GPU ----- NVIDIA GeForce ASUS STRIX GTX970-DC2OC-4GD5SSD ----- Crucial M4 128GBRAM ----- Kingston HyperX Genesis DDR3 1600MHz CL9 8GBPSU ----- Be Quiet! Pure Power L8-CM-530WPudło ---- Cooler Elite 430 Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2016 Procek kręcony? Bo nie napisałeś. Jeśli nie to od pokręcenia go na 4.4/4.5ghz bym zaczął bo szczerze wątpie by kręcony 2500k blokował kartę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edi1165 Opublikowano 16 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2016 Napisałem, że do 4Ghz podkręcony, w sumie to do 4.4 mógłbym pewnie go docisnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2016 Wybacz, nie zauważyłem. Postaraj sie go podkręcić wyżej i sprawdz jak sie sytuacja bedzie prezentowała. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2016 Spadki mogą być powiązane z prędkością RAM - ustaw stabilne 1866 MHz i porównaj minimalny FPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2016 Na jakich ustawieniach się tak tnie i czy zmiana na inne pomaga, bo jak nie to może dysk pada. Proca podgoń ile się da. Przy szybkich pamięciach podobno ten Sandy niewiele ustępuje nowszym konstrukcjom: http://www.eurogamer.pl/articles/czy-nadszedl-czas-by-pozegnac-sie-z-core-i5-2500k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2016 Odpal msi afterburner na ekranie wyświetlane obciążenie CPU i GPU, gdy zaczyna mulić zerkasz, czy spada obciążenie, czy obciążenie bez zmian, a muli i tak. Jak muli wciąż, to podczas mulenia patrzysz na diodę HDD i obserwujesz czy jest regularność pomiędzy muleniem, a miganiem diody. Możesz zapuścić też monitor wydajności, dodajesz liczniki w tym CPU, HDD. Jak pograsz będzie muliło to później możesz zobaczyć co wchodziło na 100% i leżało. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edi1165 Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2016 Dzięki wielkie za wszystkie informacje. Gdy wrócę z pracy to pokombinuje i dam znać. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2016 System jest świeży i mam najnowsze sterowniki, zresztą ten problem miałem od zawsze Jaki masz system? Bios najnowszy? Podłącz pena i F12 porób screeny, i wstaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edi1165 Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2016 (edytowane) Windows 10, bios mam starszy, ale pojawił się nowy problem. Gdy pokręciłem ustawienia do 4.4GHz system nie startuje z mojego SSD, "Failed to boot select bood device bla bla bla..." i nic się nie dzieje, muszę wrócić do poprzednich ustawień, żeby system znów startował... dziwne... Już kiedyś miałem problemy z tym Crucialem, że przychodząc np. z pracy chciałem odpalić komputer i był ten sam problem, musiałem restartować kompa/przekładać przewody od zasilania dysku z 10 razy zanim system zaskoczył. Edytowane 19 Października 2016 przez edi1165 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bloodneo Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2016 Po pierwsze kolejność instalacji sterowników1. Chipset2. Graphic3. etc Spróbuj z inną wersją sterowników, nowe nie zawsze okazuje się lepsze. Jeśli chodzi o podkręcanie to nie ma innej opcji jak kręcić, do tego chyba kupiłeś i5-2500K. Czym kręcisz procka samym mnożnikiem ? Bo jak jeszcze szyną BCLK to mogą występować problemy z SATA. Tyle z mojej opinii :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2016 Wgraj najnowszy bios L2.31A, przywróć ustawienia domyślne to pogadamy. http://www.asrock.com/mb/Intel/Z68%20Extreme3%20Gen3/index.pl.asp?cat=Beta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edi1165 Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) Wgraj najnowszy bios L2.31A, przywróć ustawienia domyślne to pogadamy. http://www.asrock.com/mb/Intel/Z68%20Extreme3%20Gen3/index.pl.asp?cat=Beta Zrobiłem update biosu, ale teraz Windows 10 mi padł. Pojawia się logo i za chwile jest komunikat, że system próbuje się naprawić i zaraz po tym system się restartuje i tak w kółko. Próbuję, robić właśnie odzyskiwanie systemu, ale już trochę to trwa i coś czuję, że się bez formata nie obejdzie. Jakim cudem update biosu wpłynął na działanie instalki systemu? WTF? Edytowane 22 Października 2016 przez edi1165 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2016 Wyłączyło/włączyło się AHCI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2016 No to teraz masz okazję by na nowo postawić system w trybie UEFI. 1. Pobierz najnowszy obraz Windows 10 przy pomocy MediaCreationTool : http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209 2. Przygotuj pendrive z obrazem wg instrukcji: http://softonet.pl/publikacje/poradniki/Co.to.jest.UEFI.czym.sie.rozni.od.BIOSu.i.jak.zainstalowac.Windows.w.komputerze.z.UEFI-poradnik,589/2 P.S. Czy przy okazji aktualizacji BIOS zmieniła się w UEFI szata graficzna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edi1165 Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) Tak zmieniła się, udało mi się postawić system na nogi. Skorzystałem z systemu naprawy Windows 10, trwało to jakieś 30 minut i na koniec był błąd, że nie udało się naprawić systemu, ale po restarcie wszystko wróciło do normy. Jakiś kosmos, procesor podkręcony do 4.4 przetestowany i stabilny, zobaczymy jak teraz będzie to hulać w grach. Dzięki wszystkim za pomoc. :) Edit: Potestowałem trochę sprzęt Battlefield 1 śmiga na ultra w stabilnych 60 klatkach, ale zauważyłem, że temperatury są trochę za wysokie: Komputer składałem ponad 4 lata temu, cooler mam dość dobry, ale może warto byłoby nałożyć świeżą pastę termoprzewodzącą, jak myślicie? Mógłby ktoś polecić jakąś dobrą pastę? Czy może wymienić też chłodzenie? Obecnie używam Zalman CNPS10X-PERFORMA. Edytowane 23 Października 2016 przez edi1165 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...