Skocz do zawartości
kaliber84

zasilacz czy da rade?

Rekomendowane odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt już kupiłeś czy już nie ?

Łączenie procka i karty od AMD to nienajlepszy pomysł .

FX 8350 jest generalnie dość prądożerny ( podobnie jak cała seria FX-ów ) - zestaw testowy z FX8350 i HD6950 zasilany przez Fractal Design Newton R2 650W brał ~225 W bez OC podczas testów w Lynx .

Procek podkręcony na 4,5 Ghz ( czyli ~500 mhz ponad stock takty ) brał już ~300W , biorąc pod uwagę specyfikację testowania ww. programem można powiedzieć że większa część tego poboru to robota procka .

Zasilacz ma certyfikat 80+ i sprawność ~80% co by dawało odpowiednio 180W i 240W realnego poboru mocy .

Rx 470 też swoje potrafi zeżreć .

Corsair VS 550W ma 504W na linii +12V , teoretycznie powinien dać radę z tym duetem .

Edytowane przez reyden
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze nie kupiłem jedynie  taki zasilacz posiadam  i myślę o zmianie karty graficznej  i myślałem o rx 470  ma lepsze osiągi niż gtx 960 zmieniam kartę bo czas odesłać mojego gtx 550 ti 2gb ddr3  na emeryturę   :grin:

budżet na karte to 950 zl 1060 ciekawe ale 3gb nie przemawia za mną  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

postanowione zieloni  :> reyden ma racje  :-D  teraz pytanie co lepsze co myślisz  gtx 960 czy 1050 ti  ja nie ogarniam tych specyfikacji wiec co myślicie dostępne specyfikacje które znalazłem 

gtx 1050 ti

http://pclab.pl/news71650.html

gtx 960 

http://pclab.pl/art60420.html

wydaje mi się ze 960 lepsza od tej nowej gtx  1050 ti dobrze myślę ??? :grin:

a czasu za dużo nie mam na czytanie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak widać po testach  gtx 1050ti szalu niema a procesora jeszcze nie mam zobaczymy te nowe zeny  obecnie jadę na amd phenom II x4 840 3,2GHz wiadomo staruszek ale daje rade jeśli chodzi o kartę  to myślę nad 

gtx 970 uzywana 

rx 470 nowa 

1060 w moim zakresie cenowym to  grzałka i odrzutowiec no i do tego 3gb ramu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy GTX1060 to grzałka i głośna karta ?

Nie powiedział bym - w końcu GPU to 14 nm , Rx-y są gorętsze , poziom hałasu zależy od modelu - najgłośniejsze są referenty , z niereferencyjnym chłodzeniem jest różnie .

GTX970 ma nie wiele więcej ramu niż GTX1060 , w teorii 4GB a praktyce ~3,5 GB , do tego GTX1060 jest zauważalnie szybszy .

Przy twoim procku ( który nawet koło Phenoma II nie leżał ) nie ma sensu dawać Rx 470 czy innej karty od AMD .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo nie ma cache L3 jak normalny PII .

Został wprowadzony na początku 2011 roku , normalne PII ( w tym kastraty z 4 mb cache L3 ) wprowadzono w większości w 2009 roku .

To miał być Athlon II X4 650 ale AMD uznało że ten procke pod marką Phenom się lepiej sprzeda , jest jedynym Phenomem bez cache L3 , nawet wcześniejsze PII X4 8xx miały cache L3 .

Wydajnościowo jest o jakieś 20% wolniejszy od identycznie taktowanego pełnego Phenoma II .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze jedno pytanko czy lepiej kupić zestaw 1 czy 2

zestaw 1 msi gtx 1050 4gb + ram ddr3 2X8GB 1866Mhz CL9 

zestaw 2 gtx 1060 6gb + ram który posiadam  kingston ddr3 2+4gb 1333Mhz CL9 a za jakis czas  dokupić ram 

Edytowane przez kaliber84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX 1060 będzie wydajniejszy. Aczkolwiek ten FX co będziesz miał to nietrafiony pomysł, ale to już  wiesz. Obecny procek będzie mocno za słaby do 1060, więc czym prędzej zastanów się nad zmiana platformy. Czyli jeśłi zapłaciłeś już za tego FX'a to spróbuj zwrócić.  Sprzedaż całem platformy i kupić coś pokroju i5 6400 + GTX 1060. Lub ew i5 4460 + GTX 1060. Wszystko zależy od tego czy masz na to fundusze. Zauważ że FX 8350 kusztuje 680 zł, a po dłożeniu 120 zł masz już i5 6400 lub i5 4460. Procki są dość podbne wydajnościowo, ale do 4460 możesz znaleźć używane płyty taniej na B85 + 8GB DDR3 w jednej kości i potem kiedyś dołożyć drugą.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi