sl-aw-ek Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2016 Witam ,Potrzebuje pomocy przy wyborze przede wszystkim platformy do zbudowania małego domowego serwera.Zestaw powinien zawierać :-procesor, płyta główna, pamięć RAMDo zestawu nie potrzebuje:-zasilacza, obudowy, dysku twardego, i zasadniczo całej reszty.Wykorzystanie:-przede wszystkim zmagazynowanie wszystkich danych z HDD znajdujących się w 2x PC , laptopie, telefonach i kartach pamięci. Dodatkowo PHP, mySQL. System operacyjny Debian lub Gentoo.Wszystkie części które planuje zakupić mogą być używane, na pewno nie będą podkręcane i nie planuje również w nic grać.Chciałbym skupić się przede wszystkim na jak najniższej cenie urządzenia oraz najmniejszym zużyciu energii.Budżet (CPU, RAM, MOBO) 500zł.Rozważę również zakup gotowego używanego komputera jeśli takie rozwiązanie będzie dla mnie korzystne, zastanawiałem się również nad zakupem nowych części. Moją uwagę przykuł ,np Procesor Intel Pentium G4400 (w cenie ok 240zł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2016 Jaki poziom obciążenia będzie generował PHP i MySQL ? Przy czymś lekkim to wystarczy Pentium czy Celeron , opcjonalnie jakiś Atom czy podobne CPU ITX . Płyta - jak nie masz jakiś specjlanych wymagań to wystarczy coś taniego na H110 np. Asrock H110M-DGS za ~210 zł . RAM - 4GB DDR4 2133 mhz powinno wystarczyć . Co innego jak PHP i/lub MySQL będzie generować solidne obciążenie - jakaś rozbudowana strona/portal czy gra etc. to bez inwestycji w mocne CPU ( I3/I5/I7 czy nawet Xeon ) + więcej ramu się nie obejdzie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sl-aw-ek Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Obciążenie generowane przez PHP czy mySQL będzie raczej niewielkie, wszystko co na tą chwilę robię spokojnie działa na najtańszych hostingach, a będzie dostępne tylko po LAN-ie. Nie mam wielkich wymagań co do płyty głównej, niby mam sporo HDD ale jeśli zbuduje serwer to kupie jeden nowy dysk, w większości nawet najtańszych płyt pozostanie 3 luźne złącza SATA III. Jedyne nad czym się zastanawiam, to czy zakup używki w tych samych pieniądzach nie da troszkę lepszej wydajności. Jestem wydaje mi się świadomy niskiej wydajności sprzętu który chcę zbudować i nie będę od tego wymagał cudów. Głównie chodzi o to, że mam bardzo dużo plików do których pasuje mi mieć dostęp z każdego komputera, a PHP i mySQL było by dla mnie dodatkiem. Do tego jakieś dodatki typu serwer wydruku, ale to już raczej znikome obciążenie. Edytowane 18 Października 2016 przez sl-aw-ek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...