Skocz do zawartości
Th3rioN

600-800 zł, max 14", pasywne/ciche chłodzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję jak najtańszego laptopa służącego głównie za cichą i wygodną półstacjonarną maszynę do pisania.

System który będzie na nim śmigać to Linux Mint, dysk SSD mam (Crucial MX100 240 gb).

Wymagania:

-mały max. 14 cali,

-jak najlepsza matryca

-wygodna klawiatura

-pasywne chłodzenie lub bardzo duża kultura pracy (cichy wiatraczek z tyłu lub z prawej strony obudowy, niskie temeperatury)

-min. 4GB ramu (im więcej tym lepiej, braki nadrobi linux swap)

-przyzwoity procesor (duże pliki graficzne i pdfy otwarte w tle)

* ewentualnie podświetlenie klawiatury

Ze względu na niski budżet oczywiście zakładam, że będzie to lapek używany. Nie boję się osobistego wprowadzania zmian (np. wymiana procka).

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Th3rioN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jak z kulturą pracy i temperaturami? Obecnie mam archaiczne lenovo g550 (na t9400) i głośno dmucha mi gorącym powietrzem w lewą stronę - tam gdzie mam rękę z myszką (ofc wszystko czyszcze regularnie i zmieniłem pasty niedawno).

Co do elitebook-fajnie wygląda ale z tego co widziałem na yt to dość głośny sprzęt. Natomiast Zbook-najtańszy na alle to 2.4k więc odpada.

Po paru dniach przeszukiwania internetów doszedłem do podobnych wniosków - thinkpad lub latitude (raczej na i5-2xxx).

I teraz pytanie która z tych dwóch konstrukcji jest cichsza i chłodniejsza? Znam testy syntetyczne w których obie wypadają podobnie - dlatego chodzi mi tutaj bardziej o subiektywne odczucie.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi