Skocz do zawartości
siro13

Ocena Acer Aspire E5 za 700zl

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam mozliwosc kupienia Acera Aspire E5 (E5-511G-P3HS), o specyfikacji:

-Intel N3540 4 rdzenie do 2,66GHz

-grafika 810M 1GB

-8GB RAM DDR3

-HDD 500GB

Ogolnie sprzet zadbany, po okolo rocznym przebiegu, warto go kupic za 700zl? Z tego co zdazylem sie zorientowac to najslabsza strona tego lapka jest procesor - czy bedzie mozliwosc zmiany go na cos porzadniejszego, czy socket plyta glowna nie da w tym przypadku "rozwinac skrzydel"?

Dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

N3540 to bardzo słaby procesor , wymienić go sie nie da bo jest wlutowany w płytę .

Wystarczy wpisać nazwę procka w google , z reguły pierwszy albo drugi link prowadzi do ARK Intela , tam jest specyfikacja CPU w tym sposób montażu - jak pisze BGA lub FCBGA to jest to układ wlutowany w płytę .

Grafika też słaba , choć może być lepsza niż integra z procka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria E ma problemy z sekcją zasilania jeżeli chodzi o mobo i nie jest to tania naprawa(ze względu na brak dostępnych elementów do naprawy, czas oczekiwania też spory). Miałem X sztuk tego na serwisie i dalej to przychodzi. Generalnie z serii E1 i E5(rzadziej). Jedynie z tego względu nie polecę. Jak ma jeszcze gwarancję to ok, jak jej nie ma to już loteria kiedy padnie. Nie chcę cię zniechęcać do tego laptopa w żaden sposób, wolałem napisać.

Jak przeglądasz tylko internety to spokojnie pierwsza generacja Core do tego wystarcza. Ten nawet wystarczy z zapasem. W sumie to nie podałeś zastosowania więc ciężko jest mi się wypowiedzieć czy ten model spełni twoje kryteria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi