piotrz Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2016 Witam,Mam problem ze stabilnością zestawu :CPU: i5 6600KMobo: Asus Z170 PRO GAMINGRAM: Corsair Vengeance LPX DDR4, 16GB(2x8GB), 3000MHzGrafa: MSI GeForce GTX 1070 Gaming 8GBHDD: 1 SSDPSU: Corsair VS 450WCPU i grafika działają bez OC, podczas obciążenia w grze nr. Wiedzmin 2 lub w aplikacjach MSI Kombustor (obciążenie CPU i grafia jednoczenie lub sama grafa) system resetuje się z błędem :"ASUS Anti-Surge was triggered to protect from unstable power supply unit". Dodatkowo podczas testu Kombustor (obciążenie CPU i grafia jednocześnie) pojawiają się spadki po włączeniu obciążenia na CPU na : - GPU Core Clock z 1885MHz do 1442- GPU Load 97% spada do ~34%- VDDC 1,05[V] spada do 0,76 [V]po kilku minutach takiego testu system resetuje się z błędem Anti-Surge... - temp na GPU stałe max 65^C Podczas normalnej pracy w Windows nie ma problemów, problemy pojawiają się dopiero po obciążeniu. Podejrzanym wydaje się PSU - ma juz kilka lat, był używany wcześniej z starym kompie. Pytanko : czy faktycznie to jest wina PSU czy jakieś ustawienia w UEFI? Jeżeli to PSU to jaki polecacie do tego zestawu, docelowo też pod OC? Dziękuje za jakieś sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2016 Na 99% trzeba kupić nowy zasilacz. Najlepiej 550w, ale zaczekaj jeszcze na inne odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 Ten Corsair to mocno budżetowa jednostka. Co prawda ten zestaw nie powinien brać więcej niż 300W całość, ale kto wie jak trzyma napięcia. Proponuje pożyczyć od kogość markowy 550W np od XFX czy BQ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 miałem podobny problem z tym zasilaczem z dwa lata temu... - pomierz miernikiem co trzeba. u mnie przy g3258oc i r9 270 oc +12V spadalo do 11,6V (12,0coś było w idle ) o ile dobrze pamietam. Odeslalem go na gwarancje i dostałem nowy, który sprzedałem jeszcze zapakowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 Budżetówka budżetówką ale napięcia powinien trzymać , to nie jakaś chińska padaka czy od biedy Modecom Feel III . Choć sprawdzenie kompa na innym PSU to dobry pomysł . @Yogi311 11,6V na linii +12V to jeszcze nie tragedia , norma ATX przewiduje spadek nawet do 11,4 V czy skok do 12,6 V dla napięcia +12V , toleracja dla napięć dodatnich to 5 % i 10% dla napięć ujemnych . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 tak, zdaję sobie z tego sprawę, że 11,6 to jeszcze nie było tak źle, ale biorac pod uwage, ze zasilacz był nowy i zasilal tylko dwa rdzenie i budzetową kartę to spadek przy obciazeniu ( nie wiem ile to moglo brac 200/250W ? ) o 0,4V byl musisz przyznac dosc duzy. Po zmianie na obecny zasilacz napiecia nawet nie drgnely, jakiego bym obciążenia nie zadal na kompa. Po r9 270 przewinely sie 7950 i teraz gtx 950 i wszystko jest elegancko. PS: U mnie na VS'ie tez zdarzaly sie restarty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 Dokładnie. Gdyby zasilacz te 11,6 trzymał ciągle, pewnie nie byłoby problemów. Problemem były jednak spadki. Odnotowałeś do 11,6V, w szczytach były pewnie większe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrz Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 Dziękuję za odpowiedzi, niestety nie mam akurat w tej chwili miernika pod ręką ale zweryfikowałem odczyty napięcia w HWMonitor dla linii 12V- w idle min. 11.808V max. 12.000V- podczas testu GPU w Kombustor spada do 11.328V- podczas testu GPU + CPU w Kombustor spada do 11.040V i następuje restartSprawa jest chyba jasna, PSU do wymiany... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrz Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2016 Informacyjnie, dziś zmieniłem zasilacz na model XFX Black Edition XTR 550W Fully Modular i problemy z restartami całkowicie ustąpiły, napięcia na linii 12V są stabilne nawet pod pełnym obciążeniem CPU i GPU (Kombustor oba testy na raz). Dziękuje za pomoc w rozw. problemu. BTW: cewki nie piszczą, łożyska nie hałasują więc jestem zadowolony :> Temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...