Tormentor. Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) Cześć i czołem! Jestem noobem, dlatego prosiłbym o porady dotyczące wymiany podzespołów działających na LGA 775 na nowsze (i inną platformę de facto). Aktualnie jestem szczęśliwym posiadaczem komputera marki Komputronik :). Ogólnie planuje zostawić pudło, dysk twardy (do końca kwartału, czyt. premii) i ew. (w co wątpię) zasilacz. Aktualnie posiadam: - CPU: Intel C2D E8400 - GPU: Radeon HD6890 - RAM: 4gb DDR2 - MOBO: coś Gigabyte'a (dopiszę, gdy zajrzę do pudła) - Zasilacz: Chieftec GPS-450AA-101A 450W - Pudło: w zasadzie nie wiem, jest napis komputronik, producenta nie znalazłem niestety. Wielkość, powiedziałbym, normalna. Wydaje mi się, że płyta ATX się zmieści. - Dysk 500GB SATA II - nie jestem w stanie napisać teraz, ale z pewnością do wymiany na początku stycznia. Chyba, że będzie wąskim gardłem, prosiłbym ewentualnie o taką informację. Model postaram się dopisać Chciałbym wymienić na następujące podzespoły: - CPU: i5 6400 - MOBO: Asus H11M-K - RAM: Kingston2x 4GB DDR4 2133MHz - GPU: MSI Radeon RX 470 Gaming X 8GB DDR5 - Zasilacz: Cheiftec 500W GPS-500A8 BOX - proszę o informację czy ewentualnie obecny zasilacz pociągnie, wtedy wezmę jakiś SSD na system. Mój budżet to jakieś 2600 zł brutto. Powyższa lista to dokładnie 2587 zł w jednym z popularnych sklepów. Komputer będzie wykorzystywany praktycznie wyłącznie do grania (raczej nowsze tytuły) i przeglądania internetu. Nie zamierzam zmieniać karty przez najbliższe kilka (2-3-4?) lat, dlatego poświęciłem i5 6500 na rzecz rx 470 8GB. Proszę o informację o tym co zmienić, aby zestaw trzymał się kupy, czy muszę kupować nowy zasilacz i ew. czy muszę brać nową obudowę. Proszę o wyrozumiałość w związku z powierzchowną wiedzą. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Jacek Edytowane 26 Października 2016 przez Tormentor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 Ramu brał bym zdecydowanie do gier 2x8GB. Generalnie jak do gier na lata, to radzę wziąć szybszą GTX 1060 6GB, a oszczędzić na zasilaczu i SSD (to znaczy na razie ich nie kupować). Firmowy zasilacz 450W, pociągnie GTX 1060. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...