Slaviola Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 Witam. Powoli modernizuje swojego kompa. Aktualnie szukam nowej płyty głównej, docelowo pod i7-7700k. Do tego, chciałbym aby nowa płyta obsługiwała RAMy DDR4, najszybsze jak się da (no co najmniej te 3600 mhz), ważne również by posiadała dobry układ dźwiękowy, nawet bardzo dobry (byle nie jakiś Realtec XD). Aktualnie płyta będzie "chodzić" w zestawie z i7-2600k (dopóki nie kupię 7700k) oraz z Titan X Pascal... proszę o podanie konkretnych odpowiedzi :). Z góry dziękuję i pozdrawiam. Sławek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 A po co ci ramy 3600+ mhz , przyrost wydajności kiepski w stosunku do 3000 mhz a koszt sporo więcej . Ciekawe jak chcesz wsadzić I7 2600K do płyty na Z170 / Z270 ? Przecież to różne sockety . TXP też średnio sensowny pomysł , chyba że chcesz grać w 4K + 60 fps . Kwestia dobrego audio - nie lepiej kupić jakąś porządną kartę na PCI/PCI-E np. wyższe modele Xonara , zresztą z integrą inną niż Realtek będzie problem - teraz prawie wszędzie siedzi . Z płyt mATX Z170 tylko Asus MAXIMUS VIII GENE nie ma audio od Realteka - tyle że to koszt ~900 zł , dla mnie bezsens wydawać tyle kasy na płytę . Albo poczekaj na płyty Z270 ( czy jak tam ten chipset będzie się nazywał ) . 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 http://www.asrock.com/mb/Intel/Z170M%20OC%20Formula/index.pl.asp ponizej tego bym nie schodził [poczytaj sobie w internetach o niej] ps ogólnie to sredni pomysł jak za niedługo bedą nowe chipsety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slaviola Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 Hmmm... faktycznie, mój błąd, przecież i7-7700k jest na innych sockecie aniżeli 2600k XD, ale gapa ze mnie :/. Czyli z płytą to faktycznie najlepiej będzie poczekać na nowy socket, i wtedy kupić ją razem z i7-7700k. Natomiast na tę chwilę zostanę przy swoim setupie + Titan X Pascal (już kupiłem, więc... a zresztą właśnie mam zamiar grac właśnie w 4k/60fps+, monitor 35 cali). Moją stara karta, 780ti - podajże EVGA Classified, za chwilę będzie kurzyć się w kartonie, także jak Ktoś, coś... ;) Co do ramów - mówicie, iż powyżej 3000 mhz nie ma co się pchać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 Przy Skylake przyrost wydajności był niewielki w stosunku do ceny , nie wiedomo co będzie przy Kaby Lake czy Canon Lake . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slaviola Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2016 Ok, dziękuję bardzo chłopaki za odpowiedzi. Zostanę na razie przy zestawie i7-2600k + TXP, tylko pewnie procek w tym tandemie będzie tzw. "wąskim gardłem"? Co o tym myślicie? (i7 chodzi u mnie na 4,7mhz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2016 Jak masz i7 2600 na 4,7GHz i ekran FHD, to z TXP każda gra na ultra, nawet jak CPU będzie lekko w niektórych grach ograniczał fps ze 100 na 90 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slaviola Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2016 Nie nie... właśnie wszystko chciałem uruchomić w 4k, najlepiej jeszcze w 60 fps+ :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2016 Nie wiem dlaczego komplikujesz sobie życie rzeźbiąc przy najtańszym elemencie zestawu. Bierz Z170 + 6700k i po sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slaviola Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2016 chciałem poczekać na i7-7700k... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2016 Może nie chce starego szrot-a, tylko poczeka na Z270+i7 7700K na 5,1Ghz. Zaraz po nowym roku będzie w sklepach. W dodatku TXP wtedy wciąż będzie najszybszą kartą. VEGA to raczej gwiazdka 2017. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slaviola Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2016 Może nie chce starego szrot-a, tylko poczeka na Z270+i7 7700K na 5,1Ghz. Zaraz po nowym roku będzie w sklepach. W dodatku TXP wtedy wciąż będzie najszybszą kartą. VEGA to raczej gwiazdka 2017. Dokładnie, czytasz w moich myślach... plusik poleciał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2016 Jak chcesz sensowne audio na płycie, lepiej kupić dźwiękówkę na usb, jakieś fiio. Wyjdzie taniej, a jest to znacznie lepsze niż karty w topowych płytach asusa, typu właśnie ten supremefx z gene 8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...