jogi Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 Siemaszko:) moze dostane od Was wpierdziel, ale nie ma fora na laptopy, wiec mam pytanie, moje Kochanie musi zmodernizowac kompa swojego, zmodernizowac to malo powiedziane, bo jest to archiwum X :AMD chyba 300MHz, wszystko na PCI, HDD2GB, ogolnie kibel, monitor 15" i zaczyna sie sypac, dyzponowalbym kwota ok. 5PLN na nowy komp (+ode mnie ok. 700PLN) czyli moge szukac do 6kPLN. Gdybym mial skladac nowy komp, to duzego problemu by nie bylo, bo za te kase mozna wyczesaną fure zlozyc, jednak zastanawiamy sie coraz bardziej na laptopem, wykorzystywany bylby glownie jako maszyna do pisania oraz kalkulator, baza danych etc... na pewno nie beda tam goscily gry...chyba, ze jedna na 3-4 mies. To czego bym wymagal, to: dobra grafika (wpatrywanie w literki i cyferki), wbudowany modem, siecioofka.... Czy mozecie polecic mi jakas sprawdzona firme, jakie w ogole istnieja na rynku i sa pewniakami, jak tam sprawa wyglada z 'bebechami' co mozna pozniej swobodnie wymianiac pomijajc fakt, ze jest to dwa razy drozsze niz do zwylkego PCeta, taka sama dowolnosc jak w PC czyli zmiana grafiki, dolozenie pamieci etc...? HELP PLIZZZ, pomocy :) wiem tylko, ze dokladnie trzeba obejrzec obraz jaki sie wyswietla (piksle i subpiksle), grafika to slyszalem o jakiejs SVGAX+ (moglem cos przekrecic)...co wiecej... z gory dziekuje za pomoc :) Jogi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arakasi Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Tradycyjnie juz zaczne od standardowego w takich przypadkach tekstu SZUKAJ, taki temat przewijal sie przynajmniej kilkakrotnie A garsc rad: 1. za 5000-6000 to jakiegos cuda nie kupisz (chyba, ze w np. USA), ktore odpowiadaloby stacjonarnemu kompowi za ta cene, ale popatrz moze za jakas Toshiba czy Acerem 2. mozliwosci rozbudowy lapa sa ograniczone - mozesz rozbudowac pamiec, czasami wymienic procka, dysk, czy naped - i to wszystko i to za jaka cene + dolozyc cos na PCMCIA czy USB 3. grafika jest juz na stale - tak, ze tu kup cos w miare mocnego, coby na pare lat starczylo (wydaje mi sie, ze w tym przedziale cenowym toshiba montuje GeForceGo4 16Mb - byby to w rozsadny wybor, oczywiscie 32 Mb to jeszcze lepiej), raczej nie bierz na zintegrowanym Sis-ie czy, Trident-cie - bo to tylko w teorii jest grafika (tzn. grafike wyswietla, ale o jakimkolwiek wsparciu 3D zapomnij) 4. lan i modem maja juz wszystkie lapy teraz sprzedawane, rozejrzyj sie za USB 2 (skoro ma na pare lat starczyc) - ale w tym przedziale cenowym to watpliwe sie wydaje 5. Wyswietlacz - najlepiej 15'', 1024x768 przy tej wielkosci wyswietlacza starczy w zupelnosci 6. Gwarancja - takie kompy lubia (niestety) sie psuc, wiec kup ciut mniejszy HDD, ale wez przedluzenie gwarancji na 2 czy 3 lata Pozdro M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...