wsde Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2016 Witam, Jeśli mam monitor podpięty na HDMI to kolory są w porządku, szary kolor jest szarym kolorem, a jeśli podepnę monitor na DVI-D to kolory są inne niż na HDMI, nie widać szarego koloru, czerń jest mocniejsza niż na HDMI i w ogóle kolory są gorsze, nie wyświetlają się tak samo na stronach tak jak na HDMI. Mam ciemną tapetę Wiedźmina i ona lepiej wygląda na HDMI niż na DVI-D, jak monitor jest podpięty na DVI-D to niektóre opcje w menu monitora są nieaktywne, np. zmiana trybu czerni, wysoka, niska. Na DVI-D kolory folderów na dysku są gorszej jakości takie mocniejsze są, kolory jasne na facebooku wyglądają do bani, piszę to co zauważyłem. Google na HDMI, widać szary kolor prostokątów Szukaj w Google, Szczęśliwy traf, szary kolor paska na dole: http://images82.fotosik.pl/123/80bfedf283ebce86.jpg Google na DVI-D, brak szarego koloru prostokątów Szukaj w Google, Szczęśliwy traf, brak szarego paska na dole: http://images81.fotosik.pl/123/3a562579f3970b33.jpg Dlaczego jest taka różnica w kolorach między HDMI a DVI-D? Co zrobić, by jakość kolorów była taka sama jak na HDMI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahus Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) Prawdopodobnie profile jakie ma monitor są takie a nie inne i sterowane z DVI przez kartę graficzną blokują pewne funkcje i tu raczej bym nie szukał bo miałem podobnie z swoim LG. Szarego nie widzisz przez wyższy kontrast. Spróbuj zmienić ustawienia na grafice pod siebie. Edytowane 29 Października 2016 przez bahus 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2016 To nie jest przypadkiem cos zwiazanego z "wyjsciowym zakresem tonalnym" ? Nvidia ma to w swoim panelu pod "zmiana rozdzielczosci", sprawdz czy po podlaczeniu DVI zmienia sie na ograniczony zakres (16-235) 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsde Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Właśnie posiadam monitor LG IPS. Obniżyłem kontrast w panelu sterowania Nvidia i teraz widzę kolor szary, więc to jest wada monitora czy wszystkie LG tak mają, gdy podłączy się monitor przez DVI-D to jest problem z kolorami? A może wszystkie monitory tak mają, gdy się podłączy monitor przez DVI-D to jest problem z kolorami? Posiadam tymczasowo kartę GTX 275 to może być spowodowane tym, że karta jest słaba? Kontrast w panelu sterowania Nvidia w opcji "Wyreguluj ustawienia kolorów pulpitu" oryginalnie jest ustawiony na 50% i na HDMI wyświetlają się prawidłowo kolory, a na DVI-D jak jest ustawiony kontrast oryginalnie na 50% to nie widzę szarego koloru i kolory są gorsze, od czego to jest zależne? W panelu sterowania Nvidia w opcji "Wyreguluj ustawienia kolorów obrazu wideo" jest wybrane ustawienie "Ograniczony (16-235)" a nie "Pełny (0-255)" na HDMI i na DVI-D jest ta sama opcja wybrana. Edytowane 30 Października 2016 przez wsde Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2016 Ustaw to ręcznie na Pełny zakres. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsde Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Ustaw to ręcznie na Pełny zakres. To mam ustawić? Pełny (0-255)? Obecnie korzystam z HDMI. Poza tym orientujesz się odnośnie moich pytań? Bo chętnie bym poznał odpowiedź na te pytania. 1. Obniżyłem kontrast w panelu sterowania Nvidia i teraz widzę kolor szary, więc to jest wada monitora czy wszystkie LG tak mają, gdy podłączy się monitor przez DVI-D to jest problem z kolorami? A może wszystkie monitory tak mają, gdy się podłączy monitor przez DVI-D to jest problem z kolorami? 2. Posiadam tymczasowo kartę GTX 275 to może być spowodowane tym, że karta jest słaba? 3. Kontrast w panelu sterowania Nvidia w opcji "Wyreguluj ustawienia kolorów pulpitu" oryginalnie jest ustawiony na 50% i na HDMI wyświetlają się prawidłowo kolory, a na DVI-D jak jest ustawiony kontrast oryginalnie na 50% to nie widzę szarego koloru i kolory są gorsze, od czego to jest zależne? Edytowane 30 Października 2016 przez wsde Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Ustaw 0-255 i cala reszte domyslnie, i dopiero zacznij kombinowac z kalibracja. Poszukaj w internetach profilu ICC dla swojego modelu monitora. Karta nie jest za slaba, nie ma to znaczenia. Edytowane 30 Października 2016 przez kelcior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsde Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2016 Ustaw 0-255 i cala reszte domyslnie, i dopiero zacznij kombinowac z kalibracja. Poszukaj w internetach profilu ICC dla swojego modelu monitora. Karta nie jest za slaba, nie ma to znaczenia. Rozumiem, a mam pytanie takie, dlaczego ten profil 0-255 nie jest ustawiony automatycznie? U mnie jest coś nie tak, czy każdy użytkownik Nvidii sam musi ustawić sobie ten profil? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2016 Każdy musi sobie sam ustawić, z jakiegoś powodu po każdej instalacji sterownika graficznego domyślnie przedstawia się na ograniczony zakres. Tapnięte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsde Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Każdy musi sobie sam ustawić, z jakiegoś powodu po każdej instalacji sterownika graficznego domyślnie przedstawia się na ograniczony zakres. Tapnięte. Rozumiem, nie wiedziałem nawet o tej opcji, bo dopiero co kupiłem nowy monitor Full HD. Skontaktuję się z LG Polska i zadam im pytanie, dlaczego po podłączeniu monitora przez DVI-D kolory są gorsze niż na HDMI i żeby to naprawić to muszę obniżyć kontrast w panelu sterowania Nvidia. Edytowane 30 Października 2016 przez wsde Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...