Skocz do zawartości
John Wick

Ocena/sugestie dot. zestawu za 5k+

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

taki zestaw mam do sprawdzenia czy to wszystko ze sobą pasuje/się zmieści itd., ewentualnie słucham porad co zmienić. Wszystko od podstaw do składania, nic nie mam z wcześniejszego pc.

* SSD w niedalekiej przyszłości
* będę kręcił procka (na razie na tanim powietrzu, kiedyś może coś droższego niż 200zł ale nie ciecz)
* pc do umilania czasu w grach (przede wszystkim Arma III)
* nadal mam dylemat co do monitora IPS czy TN. Max 1200zł mam na niego z czego chyba będę za TNką jeśli chodzi o czas reakcji chociaż znowu ten IPS kolorki ma milsze

Specyfikacja na jaką wpadłem:

KINGSTON 4GB 2133MHZ HYPERX FURY DDR4 CL14   218zł

LG DVD-RW GH24NSD1 OEM  60zł                              

SEAGATE BARRACUDA 1TB ST1000DM003 64MB CACHE 7200RPM 209zł

ZALMAN Z3 PLUS BLACK USB 3.0 179zł

SILENTIUMPC SUPREMO M2 GOLD 550W MODULARNY 290zł

GIGABYTE GEFORCE GTX 1070 WINDFORCE II OC 8GB GDDR5 HDMI 256 BIT 1960zł

MSI Z170A GAMING M3 DDR4 LGA1151 575zł

SILENTIUMPC FORTIS 3 HE1425 V2 140zł

INTEL SKYLAKE CORE I7-6700K QUADCORE 64 BIT 4.0GHZ LGA1151 BOX 1550zł

= 5180zł

+ jakiś monitor np. https://www.morele.net/monitor-lg-24gm77-b-667851/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ram wygląda dość biednie przy I7 6700K + GTX1070 .

Ram bierz 3 000 mhz CL15 a najlepiej od razu 2x8GB a nie 2x4GB .

Jak będziesz grał to nie ma sensu brać I7 , I5 wyjdzie taniej a różnicę w cenie można dołożyć do czego innego np. lepszego chłodzenia czy 16GB ram .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zmienię ram na pewno. Z czego do 16gb ram mi się na razie nie spieszy ale przewiduję kupno w przyszłości.

Właśnie przeczytałem, że Gigabyte lepiej byłoby zamienić na np. Palit ze względu na chłodzenia czyt. poziom hałasu. Co Ty na to?

Właśnie trochę się napaliłem na 6700k ze względu na to, że chciałem komputer na trochę dłużej niż 2-3 lata i teraz sam nie wiem czy nie zejść na I5 6600k. ARMA III na której mi najbardziej zależy mocno siedzi właśnie na procu a nie gpu. I teraz mam zagwozdkę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem Arma III owszem siedzi na procesorze ale z naciskiem na jeden wątek, różnica będzie minimalna między i5 6600K a i7 6700K, nawet masz jakiś test na pclolu http://pclab.pl/art65154-26.html

Kartę zamieniłbym na Asusa Strix, Windforce słyną z niezbyt dobrej kultury pracy, Palit tez jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi