hef44 Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 Witam, kolejny po dysku ssd mój problem jest związany z 4 kośćmi pamięci RAM. Sprawa wygląda tak przy komplecie kości płyta Asus Ranger VIII działa bardzo niestabilnie (podobno normalna sprawa). Przy wyłączonym XMP pamięci pracują na 2133MHz, przy włączony gdy są 4 też (Memtest z niebieskiego robi się czerwony), gdy wyciągnę dwie jedna para działa normalnie na nominalnych częstotliwościach 2400MHz testy nie wykazują błędów, druga para niestety działa już na 2133MHz memtest bez błędów. Wiem, że Maximus ma problemy z obsługą 4 pamięci (dowiedziałem się niestety sporo po zakupie) BIOS zaktualizowałem do ostatniego dostępnego na stronie ASUSa, poluzowałem też odrobinę chłodzenie na procesorze - na którymś anglojęzycznym forum to rozwiązało problem. Najgorsze z tego wszystkiego jest to, że nie mam innej płyty na której mógłbym sprawdzić pamięci i nie wiem jak wyglądają reklamacje w takiej sprawie. Proszę o sugestię jak mógłbym rozwiązać ten problem. Pozdrawiam, Hef44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...