PROPRO Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 Dziś po wymianie pasty termoprzewodzacej na procesorze, po włączeniu komputera zauważyłem, że zamiast 8gb ramu mam tylko 4!. Pozostałe 4 są zarezerwowane sprzętowo. Oczywiście obie pamięci działają (sprawdzałem oddzielnie), BIOS widzi 8gb no i sam windows widzi 8gb. Nie mam pojęcia co jest nie tak. Próbowałem aktualizowac BIOS, robiłem memtest z pendriva (bez żadnych błędów) no i bawiłem się w to odznaczanie opcji w msconfig (w rozruchu). Mój komp to: FX-8320 GIGABYTE GA970A-UD3P R9 380 8GB RAM KINGSTON HYPERX BLU (2x4GB) Prosze o szybką pomoc :) Daję screena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeti1992 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2016 Sprobuj przepiąć kości do innych gniazd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2016 Sprobuj przepiąć kości do innych gniazd. I co to niby by dało? Pamięć jest widoczna i sprawna, tylko zarezerwowana. Prawdopodobnie jest włączona opcja w bios typu memory remap lub jest zarezerwowana przez system - to można sprawdzić przez uruchomienie polecenia msconfig (rozruch/opcje zaawansowane/maksymalna pamięć - powinno być wyłączone). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 27 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2016 (edytowane) zobacz tu: dodatkowo jakiś kolo pisał że zabrudzone piny przy procku powodowały podobny efekt, ile w tym prawdy nie wiem ale wymontuj procka i sprawdź na wszelki Edytowane 27 Grudnia 2016 przez TSRules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...