M.C Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 Cześć, zastanawiam się nad wymianą procesora i5 4200m w laptopie Lenovo E540, na i7 4702mq. Zastanawiam się czy taka wymiana by rzeczywiście mi dała odczuwalny skok wydajności (laptopa używam to programowania, obróbki, konwersji itp.). Średnia cena takiego procesora na portalach aukcyjnych to 450zł. Dlaczego myślę o takiej wymianie? Otóż posiadam w miarę mocny komputer w domu, ale nie mam czasu już na nim wykonywać te wszystkie bardziej wymagające operacje, więc zastanawiam się na polepszeniem mojego głównego urządzenia roboczego. Posiadam juz 840 Evo i 16GB ramu. PS. pytałem się już na konkurencyjnym forum (tutaj nie zauważyłem, że istnieje forum) i powiedziano mi że musiałbym zwrócić uwagę na zasilacz, ale temat został z jakichś powodów przeniesionych do śmietnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Jeśli chodzi o różnicę wydajności to z pewnością różnica by była i to całkiem spora. Większa, jak przejście z i7-2600K na i7-6700K. Ale czy bios laptopa, to przyjmie to już całkiem inna kwestia. Jak jesteś pewien, że zadziała z i7-47xxMQ to szukaj taniego 37W, czyli i7-4702MQ lub i7-4712MQ. Każdy z nich da mniej więcej to samo. PS widzę, że są E540 zarówno z i7-4702MQ, jak i i7-4712MQ, znaczy bierz śmiało, byle z dobrą ofertą. Edytowane 6 Listopada 2016 przez barwniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.C Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Tak, standardowo można kupić E540 z i7-4702MQ. Nie kupiłem go na początku, ponieważ myślałem że laptop będzie mi służył tylko do nauki, a po 2 latach się troche zmieniły zadania. Trochę żałuję, że nie wziąłem wersji z dedykowaną grafiką, ale przeżyję :) Dziękuję za odpowiedź, w takim razie będę szukać dobrej oferty. Edytowane 6 Listopada 2016 przez M.C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...